úterý 13. srpna 2019

1. liga

Zase se zahazovaly gólové šance. Zase hráči prohlašovali, že to musejí probrat, zamyslet se a dát to do pořádku. Pořádně potrénují a s trenérem už něco vymyslí. Prostě "mistři světa", kteří si poradí s každým problémem do týdne, maximálně do dvou týdnů. Johan Cruyff, vynikající hráč a trenér, od kterého se učil Guardiola, kdysi prohlásil, že když se něco neumí, tak se to musí nacvičovat třeba tisíckrát. Z odborných materiálů (českých!) vyplývá, že technické dovednosti, aby se osvojily na patřičné úrovni, potřebují různé počty opakování - tisíce až desetitisíce opakování. Ze svých zkušeností to mohu jen potvrdit. Odhaduji, aby se skoncovalo s technickou nedostatečností českých fotbalistů, potřebovali by hráči ligy odstraňovat technickou "nedomrlost" správně vedenými individuálními tréninky dynamické techniky s pomocí různých trenažérů. Odhaduji, že po celkově 100 tisících až 200 tisících opakováních různých technických prvků mimo běžné tréninky, mohly by se projevovat výsledky. Píšu-li tréninky dynamické techniky, myslím tím nácvik práce s míčem v pohybu i nejvyššími možnými rychlostmi. Tedy ne trénink trestných kopů na odrazovou stěnu. Staticky se dá trénovat i na odrazové stěně (rohové kopy a trestné kopy), tak se trénovalo hlavně v mém mládí. Už tehdy (bez nějakých inspirativních vzorů) jsem rozšířil tento individuální statický tréninkový systém o střelbu a přihrávky v pohybu.

Tehdejší moje metody individuálního dynamického tréninku míčové techniky by na potřeby dnešního fotbalu nestačily, takže jsem na stará kolena vyřešil do určité míry nácvik některých prvků pro dnešní fotbal. Bez mnohonásobných opakování by se neobešla žádná fotbalová hvězda. Nikdo se nenarodí jako špičkový driblér. Ani Pelé, ani Maradona. Každý český fotbalista se po svědomitém absolvování individuálního trenažérového tréninku dynamické techniky zlepší, ať už je ze 4. třídy nebo z 1.ligy. Opakování je matka "míčové moudrosti". Pochopitelně - všichni nebudou na stejné úrovni. Záleží také  na kondici, talentu, herních zkušenostech, atd. Ale zlepšení bude takové, jaké se běžnými postupy u nás nedá získat. Zeptejte se superhokejisty J. Jágra, ten toho ví u nás nejvíc, pokud jde o individuální trénink hokejové techniky. Vsadil bych se, že Vám řekne : trénovat tak dlouho, až se naučíte to, co Vám nejde a k tomu přemýšlet. Už to nějak podobně řekl.

Pokud jde o zakončování gólových šancí, vyložené šance zahazují i ti nejlepší fotbalisté. Tito ale mají zásobu různých způsobů, jak zakončovat i šance, které běžný fotbalový našinec zvládnout neumí. A zase je to správnými a dostatečnými tréninky.

V každé fotbalové éře se objevovali mimořádní mladí fotbalisté, kteří byli překvapivě zkušení. Všichni vždy disponovali mimořádnou technikou. Pelé, Maradona, Messi, Ronaldové (brazilský i portugalský), Eusébio, Cruyff, Best, Ibrahimovič, atd.