sobota 17. srpna 2019

Evropská liga UEFA

Zase výbuch, zase nadšení nad hrou našich mužstev - Sparty, Boleslavi a Plzně. Opticky se může zdát, pokud je divák na stadioně, že naše mužstva měla převahu a jenom smůla je připravila o postup. Pokud se dívate na TV přenos, můžete vidět, pokud jste schopni srovnávat hru technických mužstev v Evropě se hrou českých mužstev, nedostatečnou technickou výbavu všech našich hráčů. Vinu za to nesou trenéři, hráči i majitelé klubů. Protože fotbal není jen technika, kondice a taktika, musím ale přiznat, že naše mužstva jsou schopna i s mizernými technickými dovednostmi vyvinout někdy obrovský tlak na soupeře. Vzpomeňte na Spartu, jak nedávno řádila v Evropské lize pod vedením trenéra Holoubka.

V televizi je dobře vidět ty velké, a přitom zbytečné rozdíly v práci s míčem, např. v málo výbušných startech s míčem nebo bez míče. Všechna mužstva, která jsem viděl v utkáních s našimi mužstvy běhala tak, jak se běhá dnes v Evropě. Soupeři běhali větší úseky s míčem po bleskovém startu s míčem. Míč vodili po zemi, jak to dělá snad celý svět s vyjímkou českých mužstev. Antverpy měly šikovné vysoké černé hráče, kteří byli mrštní a pohybliví jako menší hráči. Zatímco plzeňští "těžkotonážníci" Chorý a Krmenčík běhali jako bojovní fotbaloví chasníci někde na českém venkově po nedělním dobrém obědě plném kalorií. Vzpomeňte si na defenzivní hvězdu Liverpoolu, stopera V. van Dijka, nejlepšího hráče anglické ligy (2018 - 2019). Vysoký borec, ale pohotový, obratný, lehkonohý. Zrovna tak Brazilec David Luiz s velkým akčním radiusem.

Mám dojem, že český ligový fotbal je, hodnotil-li by se známkami jako ve škole, plný trojkařů a čtyřkařů, a to i mezi trenéry, nejen mezi hráči, porovnáme-li to se západní Evropou. Trojkaři a čtyřkaři na základní škole byli buď žáci, kteří na to neměli, nebo lajdáci, nebo měli pech na pedagogy, kteří také byli trojkaři a čtyřkaři ve své kategorii. Má-li se náš fotbal pohnout kupředu, je třeba, aby hráči a trenéři dokázali vidět ty rozdíly mezi naším fotbalem a fotbalem v cizině. To je začátek, pak se musí najít postupy, které povedou ke zvýšení kvalit našeho fotbalu. To bude velmi tvrdý oříšek pro současné hráče, trenéry, funkcionáře a fotbalové bossy. Kdyby se to vidělo, vědělo a umělo, tak už dávno by se tu hrál jiný fotbal.

Český fotbal je endemit, fotbalový endemit. U rostlin je endemitem rostlina, která roste jenom na jednom, jediném území, nikde jinde.