neděle 3. listopadu 2019

Pokud jde o český fotbal, pláče se na jiném hrobě

A po utkání Slávie s Barcelonou se plakalo vydatně. Například v denících Sport a Právo. Také dva známí trenéři Pivarník a Koubek se zamysleli nad situací českého fotbalu a potvrdili opět to, co už dávno říkám : za mizernou technickou kvalitu mohou čeští fotbaloví trenéři. Oba dva nevědí jak se dostat na vyšší úroveň v Evropě a opakují staré, neustále omílané názory o zahazování šancí, o nedostatku kvalitních hráčů. Na získání dobrých hráčů není potřeba vyhazovat nehorázné prachy jako jinde ve světě, jak tvrdí Pivarník, na získání dobrých hráčů je třeba vědět potřebné věci o výchově dobrých fotbalistů, tedy nejen běžců ale také i techniků. Schopní lidé se poznají podle toho, že přicházejí s novými řešeními, umějí více než kopírovat postupy úspěšných, nalézají jiné cesty a přicházejí s novými nápady.

Když se dívám na naši 1. ligu, tak vidím technické nedostatky, které nejsou důkazem netalentovanosti hráčů, ale důkazem trenérské neznalosti, nezkušenosti. Je zřejmé, že hráči netrénují techniku tak, jak to dnešní doba v Evropě vyžaduje.Proč by se měly vyhazovat peníze na nákupy drahých, předražených hvězd, když se nedělá všechno potřebné pro technický růst našich fotbalistů.

Včera jsem se díval na StarDance. Náš fotbal by potřeboval takové důsledné "porotce fotbalové techniky", jako jsou porotci ve StarDance. A navíc by museli tvrdí porotci fotbalové techniky znát metody, jak odstraňovat technické nedostatky hráčů naší ligy. Tedy - museli by to být kvalitní trenéři dynamické míčové techniky. I nejlepší náš fotbalový trenér, pan Jindřich Trpišovský, dokáže "pohnout" s technikou svých hráčů sice viditelně, ale stále je to málo.

Pomocí vhodných trenažérů a účinných individuálních a kolektivních cvičení je možné naučit věci, které naši hráči mohli už umět léta. Už dávno tu mohla vzniknout tradice moderního českého technického fotbalu. Bohužel, "nejsou lidi". Zato je spousta trenérů, kteří praktikují defenzivní nedívatelný fotbal, protože je to klíč k udržení se na trenérském místě v zemi, kde je spousta nezaměstnaných trenérů, čekajících na příležitost. Je zajímavé, že tito lidé, pokud dostanou příležitost, nepřijdou s ničím novým, pojedou v taktickém stylu svých předchůdců, v požadování tvrdého, nepohledného fotbalu, v požadování ještě většího běžeckého nasazení a neustálých tvrdých soubojů o míč, který hráči obou mužstev neustále ztrácejí a znovu a znovu o něj bojují. Pokud by to viděl nezkušený mimozemšťan, zřejmě by se domníval, že podstatou toho neznámého sportu pozemšťanů je bojovat neustále o míč a mrzačit sebe i soupeře. Pokud by byl informován, že podstatou je dávat góly do branek na obou koncích hřiště, nepochybuji, že by se zeptal, proč se ty góly tedy více nedávají a místo toho se hráči mydlí třeba uprostřed hřiště.