středa 10. března 2021

Včera

 Včera jsem na TV Sport zase viděl toho úžasného norského mladíka - útočníka Dortmundu Haalanda. To je borec! Velmi vysoký, ale přitom velmi mrštný, velmi rychlý a střelec. Do Dortmundu přišel z Red Bull Salzburg, kde mají úžasnou fotbalovou školu (nebo akademii?) a na školu a klub získávají peníze prodejem  zajímavých, dobře prodejných hráčů, i když klub vlastní miliardář, majitel Red Bullu, který zřejmě nerad vyhazuje peníze tam, kde se to dá dělat - a úspěšně - i bez jeho převelikého dotování.

Ligové mužstvo Red Bullu vede obvykle - už po delší dobu - rakouskou ligu a hraje v evropských soutěžích a hraje velmi dobrý, dívatelný fotbal.

I v naší zemi by bylo možné vychovávat naše nebo i cizí hráče (především černé fotbalisty) na vyšší úroveň, než je zvykem vychovávat a prodávat za větší peníze, než je zvykem. Tím nechci říct, že hráči se u nás jen tak poflakují. Nestačí totiž poctivé tréninky jenom našimi metodami. 

Už dávno uvažuji o tom, že začnu psát o tom, jak trénovat techniku děti a mládež a také jak odstraňovat technické nedostatky u dospělých. A pozor! V našem fotbalu chybí spousta hodin neodpracovaných v technických trénincích. To se pozná, stejně jako se pozná, že technická příprava nebyla adekvátní požadavkům dnešní doby.