pondělí 11. listopadu 2013

Smutek primátora Nwelatiho

Novela tiskového zákona totiž ukládá zajistit přístup opozice na stránky radničního tisku. A primátorovi se to nelíbí. Pan primátor měl doposud možnost propagovat své úspěchy a úspěchy jeho koalice v Boleslavanu. V listopadovém čísle Boleslavanu se ale již objevily stránky vyhrazené opozici. Pan primátor se k tomu vyjádřil, takže čtenáři mají možnost seznámit se s jeho názory na demokracii podle jeho představ. Takže jeho názory je možno zařadit k názorům - které dávali a dávají buď z neznalosti, nebo z nějakých, pro ně výhodných důvodů, ale pro obec nevýhodných důvodů - najevo někteří obecní politici v Kosmonosech. Je k zamyšlení, jak reagovali, či nereagovali různí místní politici na Kosmonoský horizont (zpravodaj) v době, kdy byl redaktorem p. Cvrček. Cvrček vytvořil v Horizontu novou realitu (slušně řečeno) bez ohledu na kosmonoskou skutečnost. Vzpomeňte jen na zprávy z tehdejšího SK Kosmonosy.

Novela tiskového zákonu platí i v Kosmonosech, tudíž vůbec nezáleží na tom, zda se to obecním politikům líbí, či nelíbí. Pokud někdo není schopen vykonávat funkci pod dohledem demokratického tisku a jiných demokratických médií a není schopen to myšlenkově zvládnout a není schopen se v takovém prostředí pohybovat, nikdo mu nesmí bránit v dobrovolném odchodu z politické scény.

Pokud chci hrát první fotbalovou ligu, musím na to mít a musím se umět pohybovat v takovém prostředí. Vzteklé, nenávistné reakce na kritiku mých výkonů na hřišti neanulují mé mizerné výkony v utkáních. V r. 1989 šlo mimo jiné o svobodu názorů, o možnost kritiky, o kvalitní, nezkreslenou informovanost. Sice se toho nedosáhlo, jak každý ví, dodnes, ale nesmí se s tím skončit.

 To, že se umožní opozici zveřejňovat své názory a informace, neznamená, že všechno, co opozice zveřejní, bude automaticky pravda, že to nebude manipulace s veřejným míněním, že to nebude zákeřná dehonestace lidí s jiným politickým názorem, či lidí, kteří překážejí nějakým místním mafiím. Proto musejí existovat  nějaká pravidla oboustranně slušného, nehysterického, věcného, pokud je potřeba i odborného přístupu, nikoliv však nesmyslná cenzura a povznesené, ničím nepodložené kritizování sloužící k vytváření dojmů, že někdo hodně ví. Takový ale nikdy nesdělí tolik, aby se dalo posoudit, zda ví, či vlastně neví a jenom mlží.

(V názorech na demokratický místní tisk budu ještě pokračovat.)