úterý 30. prosince 2014

Graffiti a zdění za nízkých teplot

Zadáte-li si adresu Zdění za nízkých teplot, najdete dost informací o problematice takového zdění a není to vůbec tak jednoduché, jak se to v praxi někdy dělá. Musí se používat malty určené pro takové zdění, suché cihly, či tvárnice a je možné zdít jen do minus pěti stupňů. Píšu o tom v souvislosti s opravou hřbitovní zdi. Nevím, zda se na hřbitově postupovalo správně, ale měl by to vědět někdo z obecního úřadu. Někdo to musí odborně kontrolovat. Takové venkovní akce se nemají dělat v zimě. Je otázkou, jaká bude životnost zimních spárování a omítek. Vydrží omítky a materiál ve spárách stejně dlouho jako ty, které byly provedené v jinou roční dobu? Pokud bude životnost nižší, bude se muset v budoucnosti dříve opravovat, což znamená, že se dříve vyhodí peníze města, které by byly použity při vhodnějším postupu po delší době.

Nevím, jaké jsou problémy se schvalováním takových akcí, nevím, jaké náležitosti musí být splněny. Nedivil bych se, že třeba za to obecní funkcionáři nemohou. Že třeba předpisy a zákony jdou proti zájmům obce a zpomalují zahájení realizace akcí a pak se musí jednat bez ohledu na roční dobu.

Zámecká opěrná zeď získala zdarma graffiti dekor. Na internetu je možné zadat adresu Ochrana proti graffiti. Ochrana proti graffiti pomocí stavební chemie je velmi nákladná záležitost. Může Kosmonoský zpravodaj vyzvat rodiče hochů v "blbém" věku, aby se více zajímali o to, kde se jejich potomek toulá a zda nemá ukryty v pokoji, ve sklepě, nebo v kůlně sprejové barvy? Také by se měly zveřejnit informace o finančním postihu, pokud takový postih existuje.