úterý 17. března 2015

Dnes Liga mistrů UEFA

A jenom na Prima Cool. Utkání Monako - Arsenal začíná ve 20.45 hod. Rosický prý nebude hrát.

V poslední době jsem viděl nejkvalitnější fotbal v podání Barcelony, Bayernu a Schalke 04. Barcelona skončila se zábavou supertechniků Messiho, Iniesty a Xaviho - spočívající v trpělivém a technicky mimořádně náročném dobývání branky soupeře, bránícího všemi deseti hráči v poli - a hraje agresivní, útočný, fyzický náročný fotbal, který vyhovuje právě Neymarovi a "kanibalovi" Suárezovi. Messi je asi už zdráv, má daleko větší kondici než nedávno. I v dobách největší slávy neměla Barcelona dost hráčů, kteří by mohli technicky stačit pojetí fotbalu Messiho, Iniesty a Xaviho. Xavi už má léta, už to není velmistr v přehledu, překvapivosti a v přihrávkách, které téměř neměly konkurenci. Také už nastupuje daleko méně. Nekompromisního bombarďáka, jako je Suárez, potřebovala Barcelona už dávno.

Bayern díky taktickému pojetí vysoko porazil Šachtar Doněck, mužstvo, které je složeno z velmi kvalitních techniků. Tak jako Bayern naložil nelítostně Šachtaru, tak jsem viděl Šachtar naložit bez námahy kvalitním mužstvům.

Schalke předvedlo nejmodernější fotbal letošního jara. Každá ztráta míče hráči Realu hrozila gólem. Ronaldo neumí bránit, nevrací se včas a přes jeho stranu, vzniklou dírou v obraně Realu, mohli hráči soupeře - málo napadáni - vytvářet nebezpečné situace. Je těžko pochopitelné, že Real koupil hráče, jako je Kroos, který se vůbec do hry Realu nehodí. Kroos má sice tvrdou střelu, ale je to alibista, hru neovlivňuje překvapivostí, kreativností, je těžkopádný a je vidět, že se pohybuje sice disciplinovaně po hřišti, ale chápání hry Realu mu dělá potíže. Od Kroose se nedá očekávat, že dokáže změnit obraz hry, když se mužstvu nedaří. Xabi Alonso byl na jeho místě daleko platnější. Našim TV reportérům se ale Kroos líbil. Špatně hráli i Khedira a Izco. Izco má nacvičených několik driblérských akcí, které provádí v okamžicích, kdy už dávno měl přihrát. Izco patří mezi dribléry, kteří rádi ukážou, že umějí driblovat, ale neumějí vytvářet gólové situace. Takže - driblink pro driblink. U nás tím také trpí ne tak dobrý driblér Petržela z Plzně. Petržela potřebuje, aby ho někdo naučil přesně přihrávat v různých situacích a také, aby "viděl lépe hřiště" a nevodil míč tam, odkud s ním pak už nic rozumného nedokáže provést kvůli nedostatečné technice.

Pokud jde o Garetha Balea, jeho výkon na pravé straně je o hodně nižší než vlevo. Je to levák, a to supernebezpečný levák, který je obětován ve prospěch Ronalda, který hraje obvykle zleva. Přitom Ronaldo je asi schopen hrát vlevo i vpravo a také ve středu útoku.

Schalke předvedlo výkon, který asi ocenil vysoce i trenér Hřebík, který je puntičkář, detailista, jakých je u nás málo. Schalke hrálo dobře v obraně, přestože hráli proti jednomu z několika nejlepších útoků světa. A mimořádně kvalitně hráli v záloze a v útoku, lépe než Real. Vstřelili krásné góly, do šancí se dostávali snadněji než Real. Kvalitní kolektivní spolupráce při protiútocích a zakončování Huntelaarem a dalšími (ne tak jako Huntelaar známými) útočníky by mělo být předmětem zamyšlení našich trenérů. Přesnost přihrávek, bleskové přečíslení, včasnost odeslání přihrávek, volba prostorů, kam poslat přihrávky - to všechno převyšovalo hru Realu, který si právě na takovém pojetí , pokud je v nejlepší sestavě, zakládá. Mužstvo Realu, které bylo v ten den na hřišti, se jevilo jako nesourodé, hrající takticky zastaralejší fotbal, který proti vysoce kvalitnímu kolektivnímu projevu Schalke neměl šanci. Góly Schalke nebyly výsledkem upocené neumětelské dřiny, ale výsledkem kvalitní kolektivní spolupráce, proti které se těžko hraje, pokud se nastoupí jenom s několika hvězdami a nevýrazný zbytek mužstva je závislý na výkonu těch několika hvězd.