středa 25. března 2015

Pyrotechnika zábavná jen pro některé

Mám dojem, že nedávno ten noční kravál pocházel od Galatey. Bylo by možné, že by těm milovníkům kraválu tohoto typu někdo k tomu oprávněný vysvětlil, že je možné se kvalitně bavit i ohleduplně - bez obtěžování spoluobčanů a hlavně nešťastných zvířat? Umožňují zákony, či předpisy zakázat jim to trvale? Pokud takové možnosti existují, učiní se tak co nejdříve?

Existují sice informace o tom, že odpalování pyrotechniky škodí zvířatům více, než bylo dříve známo, ale pochybuji, že ti, kteří mnohokrát za rok tady tak obtěžují, že změní názor. Takže : zákaz a tvrdý postih, i když se domnívám, že ti, kteří se na Galateji takto baví, nepatří mezi chuďasy a že s cynickým úsměvem tu pokutu zaplatí. Po 2. světové válce nebyla taková "civilizační kvalita" jako dnes, tehdy by se to vyřešilo velmi rychle. Pár dobře míněných, razantně vedených facek a bylo by "uklizeno".

Včera, jak mi říkala žena, byl v televizi pořad o tom, jaké utrpení vyvolávají ohňostroje u ptáků. Například labutě oslepnou a ohluchnou - zřejmě asi krátkodobě - jsou dezorientované a po vzlétnutí se mrzačí, nebo zabíjejí nárazy na překážky. To se prý stává v Praze. Nepochybuji, že závažnost výše uvedeného dokáže pochopit devět pakoňů z deseti. Netroufám si ale hádat, kolik z deseti bouchačů z Galatey to dokáže myšlenkově zvládnout.