úterý 31. března 2015

V roce 1995

V roce 1995 detekoval ruský radar balistickou střelu, která mířila na Moskvu. Došlo k aktivaci jaderného arzenálu a to, že nebyl odpálen, bylo jen kvůli tomu, že se raketa začala včas - před "zásahem" - odchylovat od kurzu. Jednalo se o vícestupňovou raketu s meteorologickou družicí, o které zapomněli prý Rusko informovat. Tato raketa byla odpálena někde v Norsku a pohybovala se na jedné z tras možného útoku. Tehdy byl v Rusku Jelcin a vztahy nebyly napjaté jako dnes.

V 60. létech v době Kubánské krize "zlobili" rozpustilí Američani ponořenou ruskou ponorku v blízkosti Kuby. Ponorka se vynořila a jen díky důstojníkům ponorky nedošlo k odpálení raket s atom. bombami, o kterých Američani nevěděli, že jsou v ponorce. Tehdy prý mohlo velení ponorky v určitých situacích, pokud se nešlo spojit s Moskvou, rozhodnout podle nějakých směrnic o odpálení raket.

Nebezpečných příhod, kdy mohlo dojít k atomové válce, bylo prý na obou stranách více. Asi jsme měli doposud štěstí, že jsme ještě tady. Také jsem si nedávno zkoušel představit, zda je dnes možné použít jednu atomovou bombu, aniž by protivník zareagoval stejně. Domnívám se, že je to možné za určitých okolností. Pokud se objeví nějaký riskující cvok, nebo spolek riskujících cvoků na vysokých místech.

Generál MacArtur v době Korejské války navrhoval použít atomovou zbraň.