středa 17. června 2015

Kosmonoský zpravodaj

Současný Kosmonoský zpravodaj neohrožuje duševní stabilitu čtenářů jako kdysi Kosmonoský horizont, který nebyl z neznámých důvodů tehdy zakázán a na redaktora a vydavatele nebylo podáno trestní oznámení nikoliv pro nevyžádané vymývání mozků, ale pro přímo praní mozků. Nicméně současný Zpravodaj sice nevyvolává úspěšně amok u některých čtenářů, ale také neutkvívá v paměti, jak se to (sice v negativním smyslu) dařilo Horizontu. Je sice pravda, že Zpravodaj nemá redaktora, že úkol naplnit stránky vzala na sebe nějaká paní, která má asi dost své práce, nicméně ve Zpravodaji chybí názory zastupitelů, kritické články, odbornější a obsáhlejší informace k budoucím závažným akcím v obci.

V Kosmonosech nastal najednou informační a názorový poklid. Hledá se redaktor Zpravodaje. Pochybuji, že nový redaktor bude přínosem pro Kosmonosy, pokud nebude z Kosmonos a nebude umět číst v "informačních větrech" vanoucích v Kosmonosech. Redaktor sice bude asi splňovat podmínky výběrového řízení, ale asi nebude přínosem, protože se neodváží ve své práci jít hlouběji do kosmonoské problematiky jednak z nedostatku odvahy (protože mu půjde o důležitý příjem) a jednak z neznalosti prostředí.

Takže kdo připadá v úvahu, i když možná nesplňuje v něčem požadavky radnice? Jsou podle mne dva : pan Šubrt, redaktor Boleslavanu, pokud bydlí v Kosmonosech a pan David Odnoha. Domnívám se, že ani jeden z nich bohužel nebude mít zájem. David Odnoha je vůbec nejvhodnější, potvrdil to svým mnohaletým přístupem, kdysi svým blogem a nyní webem odvedl obrovský kus práce (neplacené) v obsáhlém, rozmanitém informování občanů Kosmonos, které svou kvalitou a přístupem autora překonalo práci placených redaktorů radničního měsíčníku. Pokud D. Odnoha se svým webem skončí, "hladina kosmonoského rybníku" se zklidní, uzavře a tak jako v jiných obcích nebude mít veřejnost žádné informace o "dění pod hladinou".

P. S. Napadlo někomu k tomu příslušnému, že by se mohla už konečně ocenit důležitost mnohaleté práce Davida Odnohy ve prospěch Kosmonos, a to nějakou důstojnou formou? A to i přes jiné názory na kosmonoskou problematiku "některých vlivných", majících názory odlišné od názorů D. Odnohy? Mám dojem, že žijeme v demokratickém státě, alespoň od rána jsem nezaznamenal, že by se situace v naší zemi změnila.