úterý 2. února 2016

SOS (Stráž obrany státu)

Stráž obrany státu byla ustavena před 2. světovou válkou. Na internetu je dost informací. SOS byla určena ke strážení hranic. Takže příslušníci SOS byli napadáni henleinovci a později i Maďary. Včera večer rozhlas vysílal vzpomínky bývalého příslušníka SOS zajatého Sudeťáky a vyslýchaného gestapem.

V SOS asi byl i Lojza, jeden z topičů beskydské zotavovny, který mi kdysi vyprávěl, jak s ním zacházeli maďarští civilové (zřejmě tajní policisté), když byl zajat po přestřelce s maďarskými záškodníky a převezen do Užhorodu. Maďarští vojáci se naopak chovali slušně a Lojza se s nimi opil a pak při oslavě "slavného" vítězství nad Čechy musel nadrátovaný Lojza pochodovat jako zajatec někde v čele vítězného průvodu ulicemi Užhorodu. Lojza to vzal zodpovědně a snažil se  důstojně zhostit role poraženého nepřítele maďarské branné moci a maďarského lidu. Po celou přehlídku pochodoval a salutoval. Bohužel alkohol z toho udělal frašku ve stylu Vlasty Buriána.. Asi i Vlasta Burián by na to koukal s uznáním.

Jak bývalý příslušník SOS zajatý Sudeťáky, tak i Lojza museli uznat, že němečtí a maďarští tajní policisté fackami a kopanci nešetřili. Ještě jsem nikde nečetl a neslyšel, že by lidé vykonávající takovou práci tuto práci odflákli.