úterý 3. května 2016

Turnaj na stadionu SK Kosmonosy

Občas se objeví v severních Kosmonosech nápadné množství osobních aut. Byl jsem se několikrát podívat na stadionu, co se tam děje. Pořádají se tam dětské turnaje v kopané. Myslel jsem si, že je to akce Fotbalové asociace České republiky. Hodně se dnes píše o nových přístupech k přípravě dětí, píše se o tom, jak se to dělá jinde v Evropě.

Na stadionu se vymezí při turnaji několik malých hřišť. Malí fotbalisté jsou třeba až z Prahy, z Pardubic a z míst, o kterých ani nevím, kde leží. Je tam plno rodičů. Zajímalo mě, kdo tam ty nové metody demonstruje. Nic takového jsem nezjistil, zato jsem měl možnost vidět, že někam ty nové poznatky ještě nedošly. Ty staré přístupy se provozují, jak bylo vidět, někde i nadále. Turnaj se pořádal pro chlapce z ročníku 2009. Tedy pro šestileté a sedmileté hráče. Někteří trenéři na hošíky sem tam nespokojeně pokřikovali, ovšem jeden blb na ně hrubě, nechutně pořvával, a to neustále. Nepřetržitá buzerace, sekýrování za to, že hráč nedodržel pozici, že něco neprovedl takticky správně, že něco zkazil. Dnešní trendy jsou jiné : hráče chválit, poskytovat jim možnost tvořit, aby měli radost ze hry. Řídit malé hráče při hře je třeba vlídně, přátelsky, když už oslovit, tak jménem a neponižovat ani veřejně, ani neveřejně. Bavil jsem se představou, kdyby někdo tak nepřátelsky pořvával na toho trenérského mamlasa a vytýkal mu veřejně chyby v koučování těch chudáků kluků. Kdyby na něj třeba řval : "Když je to neumíš naučit, magore, tak je netrénuj. Nevylévej si na nich vztek za svou neschopnost. Za pět minut nic nikoho nenaučíš. To, že jsi hrál, nebo ještě hraješ fotbal, neznamená, že jsi automaticky expert na trénink mládeže."

Při té příležitosti jsem si vzpomněl na jednoho kosmonoského trenéra z minulých dob. Ten trenérský zázrak při mistrovských utkáních dorostu řval tak, že ho bylo snad slyšet až v Chudoplesích. Neustále vzteklý, popuzený, nenávistný. Také, stejně jako trenéra na dětském turnaji, ho zajímala jenom taktika. Jak to, že jeho svěřenci měli mizernou techniku? Jak to, že neuměli vodit míč, hráli někdy nesmyslně, chyběl jim přehled? To už pana trenéra nezajímalo, protože to zřejmě sám nikdy neuměl a v trenérských kurzech ho to nenaučili. V kurzech se doví všechno možné, jenom to, jak naučit někoho kopat v dnešní době potřebným způsobem do balonu, se nedoví.

Vždycky mě ohromovala sebedůvěra českých trenérů, že taktikou převálcují svět. Kdysi to šlo, dnes už ne.

A pokud jde o to, kdo ten dětský turnaj organizoval, tak to nebyla Fotbalová asociace České republiky, ale nějaká soukromá společnost a nic nového tam nikdo nedemonstroval. Mezi parkujícími auty rodičů bylo hodně přepychových vozů. Rodiče mají svůj velký sen o tom, jak jejich syn to daleko dotáhne, dělají všechno možné pro to. Bohužel pokud budou trénovat jejich děti takoví velmistři fotbalové přípravy, jaké bylo možné spatřit na stadionu SK Kosmonosy , tak ....