středa 1. června 2016

Rozdílnost ve třídění odpadů mezi kosmonoskými andrtálci a neandrtálci

(Se svolením autorů této objevné studie.)

Kosmonoský třídící neandrtálec stejně jako kosmonoský třídící andrtálec třídí odpad svědomitě. Zde tedy lze nalézt shodu. Pak již však pojetí třídící činnosti se výrazně liší. Zatímco přístup třídících andrtálců je nudně nezajímavý, nevynalézavý, opakující se u všech andrtálců, činnost třídících neandrtálců je nápaditá, neotřelá, přinášející nová a nová překvapení. Kosmonoský třídící neandrtálec ze zásady nesnáší pohled na prázdný třídící kontejner. Ještě v tentýž den, kdy byl kontejner vysypán, jej zaplní do poloviny dvěma obrovskými, nesloženými kartonovými krabicemi. K tomu přidá s citlivostí jemu vlastní několik rolí pocákaného vlnitého papíru, protože zřejmě po celý rok stále dokola maluje svůj byt. I když jsem nikdy tohoto neandrtálce na vlastní oči neviděl, a to jsem tam chodil v různou denní a podvečerní dobu, vždycky tam podle obsahu kontejneru zřejmě byl.

Největší zájem neandrtálců přitahují kontejnery na plasty. Tam se objevují věci jako dveře z plastu, zednická vanička na maltu z plastu (nerozřezaná), celé plastové kbelíky, plné pytle plastových lahví. Neandrtálci snad zbytek dne tráví pitím minerálek, každý den půl pytle! Již delší dobu autoři studie čekají na to, že se konečně objeví celá odstrojená karosérie Bakelita, tedy trabanta. Pravděpodobnost je prý neuvěřitelně velká.

U neandrtálců je také velmi vyvinutý cit pro kompozici a pro zakomponování materiálů všeho druhu. Volná místa kolem kontejnerů kompozičně obohatí WC mísami, demižony, krabicemi s předměty z různého materiálu. Proslýchá se prý, že je to pomsta za zrušený sběrný dvůr. Prý s dojetím vzpomínají, jak do dvora házeli všechno, co dům dal. Před hodem přes plot se prý slušelo zavolat : "Pozor! Hodím!" Pokud se neozval ze dvora nějaký nerudný bezdomovec, tak se to tam vhodilo.