středa 28. června 2017

Individuální trénink individuálních dovedností ve fotbalu (1.)

Individuální dovednosti se dají trénovat i kolektivně. Někdy je to ku prospěchu, někdy je to ztráta času.

Spolupráce s panem Dýčkou mě dostala dále, než jsem si myslel. Předtím jsem přemýšlel jenom o tom, jak bych, kdybych byl dnes mladý, trénoval svou individuální techniku pro současné pojetí fotbalu, které se velmi liší od fotbalu mého mládí. S p. Dýčkou si dopisujeme a mám  díky tomu k přemýšlení problémy, které jsem dříve neřešil. Minule jsem se na svém blogu zmínil o německém trenérovi pro trénink individuálních dovedností hráčů košíkové, o Stefanu Weissenböckovi. Článek ve Sport magazínu byl jen nevelký, takže se jenom dohaduji, co všechno p. Weissenböck asi zná. Domnívám se, že hráčům nepomáhá jen při osvojení dovedností, ale také rozezná fyzické nedostatky, které brzdí hráčův rozvoj a které mohou jiní experti odstranit. Také si myslím, že když už u mužstva působí, tak musí být úspěšný ve zlepšování individuální techniky hráčů, v odstraňování nedostatků. Tedy nejen se pokoušet, ale prokazatelně zlepšovat! (U našeho vrcholového fotbalu jsem podle technické úrovně hráčů zatím nepocítil ani stín podezření, že u nás potají řádí kvalitní trenér individuální techniky. Uf, až jsem se z té představy orosil.)

O individuálních dovednostech se rozepíšu, až uvidím nějaké utkání českého ligového mužstva nebo reprezentačního mužstva. To je úžasný, "inspirativní", nevysychající zdroj individuálních nedostatků - živá to voda pro bujení  kolektivních nedostatků, pro snadné dosahování neúspěchů.

Příčinou nižší kvality českého vrcholového fotbalu není méně peněz ve srovnání s bohatými evropskými kluby, příčinou je neznalost metod na odstraňování individuálních nedostatků. Vstoupí-li "dřevák" do vrcholového fotbalu, jako "dřevák" na konci kariéry z vrcholového fotbalu odejde. To je takový hezký zákon fotbalového nevývoje hráče, a to nejen v českém fotbalu.

Metody na odstranění individuálních nedostatků nejsou nic zvláštního, geniálního. Jsou to jenom dostatečně účinné postupy na osvojení potřebné techniky a potřebných činností (dovedností) pro dnešní fotbal. Obrazně řečeno : je třeba se naučit fotbalový "pravopis" - tam, kde se má psát měkké "i", psát měkké "i" a tam , kde se má psát tvrdé "y", psát tvrdé "y". A pochopitelně naučit se psát správně nejen "y" a "i", ale i  všechna další potřebná písmena.

K tomu je zapotřebí mít správné učební pomůcky a také to, co je největší problém - mít učitele individuálních dovedností. Učitele, který bude mít buď demonstrátora individuálních dovedností, nebo bude tím demonstrátorem sám. Je vyloučeno, aby dovednosti vyučoval člověk, který to není schopen předvádět, nebo nemá patřičně kvalifikovaného spolupracovníka.  Aby hráči byli získáni pro individuální trénink, musejí vidět výsledky takového tréninku. Musejí vidět metody, které vedou k úspěchům. Metody, které jsou účinné, racionální, nejsou ztrátou času, nejsou chybnou, nikam nevedoucí cestou.