sobota 24. června 2017

Konečně! Konečně jsem narazil, pane Dýčko, na trenéra individuálních dovedností

Není to u nás, není to ve fotbale, ale v košíkové. Jmenuje se Stefan Weissenböck a je to současný specialista na individuální přípravu hráčů u německého basketbalového mistra Brose Bamberg. Dříve působil v Bambergu jako asistent hlavního trenéra. Rozhovor s tímto odborníkem vyšel už dříve ve Sport magazínu a teprve nyní jsem si ho všiml. Spousta toho, co říká, se týká i fotbalu. Článek se jmenuje "Týmový sport nemůže dělat sobec." Článek má velký záběr, takže se netýká jenom osvojování individuálních dovedností.

Například taktika u dětí. Říká : "Napřed by měla být technika a potom až taktika. Když je technický fundament široký a velký, tak to hráčům dává možnost jít takticky prakticky kamkoliv. Největší chybou trenérů je, že se začíná brzy s taktikou." "Taktika rychle a brzy pomáhá vyhrávat zápasy. A každý trenér a tým se rád měří výsledky. Což pak svádí k tomu věnovat se víc taktice než technice." "Rodiče neradi prohrávají. A nepochopí, že tím dítěti vlastně ubližují. U mládežnických až po juniorské celky chceme dostat hráče na maximální možnou úroveň. A to stojí nad týmovým výsledkem."

"V každém týmu jsou dvě děti, které mají bláznivé rodiče. Na jedné straně pomáhají trenérovi s dopravou, organizací zápasu, jenže pak chtějí do toho mluvit trenérovi i sportovně. Trenér musí okamžitě zasáhnout a s rodičem si to vyříkat. Někdy to jde tak daleko, že sice víme o některém klukovi v malém klubu, že by byl pro nás zajímavý, ale zároveň víme, že je v problematické rodině, a tak ho nakonec nevezmeme. Byl by to permanentní problém. Prověřujeme si hodně faktorů."

Agenti hráčů v německém basketbalu - solidnost : "Většina se kloní k neseriózní skupině. Jedou sto procent byznys."

Poznáte hned potenciál v mladém hráči : "Poznám, jestli se hodí pro sport. Ale to by nestačilo. Musíte si všímat, pro který sport se hodí. Pokud je kluk sobecký, není rád ve skupině, nemůže dělat týmový sport. Tak ať dělá tenis, nebo skok do výšky."

Jak je to s talentem : " K definici talentu rád přidávám mentalitu. Pro mne jsou to spojené nádoby.  Když tam není mentalita, je dotyčný pro mne šikovný kluk, ale není to talent. Pokud nepochopí, že práce je ještě důležitější než šikovné ruce nebo nohy, tak z něj málokdy něco bude."

Jaký je rozdíl mezi individuálními a hlavními kouči : "Klasický head coach se dívá na hru a hned rozezná systémy. Pětka šla tam a pak se přemístila tam. Já zase vidím, že ta pětka neumí driblovat, sedmička je levák a osmička má problém s pravým driblinkem. To je pro mne hrozně lehké poznat."

Proč je to pro vás tak lehké : "Nevím. Ale pro klasického hlavního trenéra je zase snadné poznat to druhé. Já se naopak musím na celotaktické věci hodně soustředit. Jsem prostě víc zaměřený na jednotlivce."

"V téhle době je lehké neustále se něčemu novému učit. Na internetu je plno nových nápadů. Musíte ale vyfiltrovat, co pomůže a co je blbost."

Co jste si odvezl z Ameriky do Německa : Vědomí, že nemá smysl dělat s hráči to, co pak v zápase nepoužijí. Proč plýtvat čas nácvikem nějaké techniky, kterou potom nevyužiji?" (Pozn. : souhlasící Bizon nadšeně bučí, vstává v poslanecké lavici, tleská předními kopyty a volá "Ať žije Sovětský svaz, ať žijí USA, ať žije EU.)

A tady končím. Sice je v článku ještě spousta velmi zajímavých informací (např. z NBA), ale není dovoleno šířit obsah bez vědomí redakce.