sobota 29. července 2017

2) Individuální trénink individuálních dovedností ve fotbalu

Po letní přestávce jsem měl možnost vidět v akci borce z české fotbalové ligy. Jak by řekl básník Václav Stoper z Fotbalovic : "A vlak, ten evropský fotbalový vlak nám stále ujíždí. Když přijdu pozdě na nádraží, nepomohou mi ani miliony v kapse."

Ten velký sen českých trenérů vyhrát Pohár mistrů UEFA s nefotbalisty se stále nedaří uskutečnit. Našince to stojí pytle peněz a pořád nic. Navrhuji místo šití ještě větších pytlů na peníze skončit s kopací technikou, která byla moderní kdysi za Jana Žižky z Trocnova. Vyházet všechny trenéry nepomůže, protože by vstali noví bojovníci. Vysoce aktivní, činorodí, odborně vzdělaní, zasvěceně se vyjadřující a opět neúspěšní.

Dělat z talentů nefotbalisty, jak to dělají čeští trenéři, je sice kumšt, bohužel mimo trenérů to nikdo nedokáže ocenit. Někteří trenéři prý jdou tak daleko, že nesouhlasí s individuálním tréninkem hráčů, kteří se sami po oficiálním tréninku snaží něco naučit. Prý by to mohlo narušit náročnou, promyšlenou práci trenérů. Inu, velké myšlenky velkých mužů.

Navrhuji místo náročné cesty k evropským výšinám s nefotbalisty zvolit lacinější, rychlejší cestu s fotbalisty, kteří se naučí kopat do míče na potřebné úrovni. K tomu není potřeba mnoho peněz. Stačí jenom trénovat tak, aby se hráči naučili kopat do míče na potřebně vysoké úrovni.

Postupy k tomu vedoucí jsou stejné jak pro děti a mládež, tak i pro ligové borce. Vysvětlení : chyby v práci s míčem jsou již zabudovány ve fotbalových začátcích a utěšeně vegetují v našem fotbalu i v dospělosti. Fotbalová slepota se liší od skutečné lidské sleposti. Když je někdo fotbalově slepý, nevidí ty rozdíly v práci s míčem u špičkových evropských plejerů a u našich ligových hráčů.  Zaměstnávat fotbalové slepce jako trenéry u ligového mužstva je náročný, charitativní koníček, přijde na hezké peníze.

Takže - shrneme-li to radlicí fotbalového buldozeru : v naší zemi se neví, jak účinně učit dynamickou míčovou techniku vyšší evropské úrovně. Každé ligové utkání je toho dokladem.

Základem mých postupů je trénink dynamické míčové techniky na trenažérech různých druhů. Trénuje se z míčové techniky to, co je potřebné při utkáních v současnosti a také - v blízké budoucnosti. Takže se vlastně trénuje to, co je v našem fotbalu po léta zanedbáváno. Postupy, které se používají u nás, nemohou připravovat fotbalisty vyšší evropské úrovně. Tyto postupy nenaučí fotbalisty potřebné obounohosti, přesné práci s míčem ve vysokých rychlostech a při současném nedostatku času a prostoru!

Posledním stupněm mé metody tréninku dynamické míčové techniky je trénink dynamické míčové techniky tzv. nadmaximální rychlostí. Tento trénink je možný až po důkladném osvojení tréninku dynamické míčové techniky ve vysokých rychlostech. Zde totiž hrozí nebezpečí úrazů!

 A nyní něco z nezbytných dovedností pro dnešní rychlostní fotbal : bleskově odeslaná delší přihrávka po zemi (přihrávka musí být přímá, rovná jako přímka a prudká).

Použijte na kontrolu přímosti bílou postranní čáru hřiště. Rozběhněte se s míčem šikmo kupředu k postranní čáře (šikmý úsek třeba dlouhý 15 metrů). Ve správném místě a ve správný okamžik vypalte prudkou přihrávku. Musí letět téměř přesně po bílé čáře a po zemi(!) bez nadskakování míče. Až to dokážete bez "rozšafného" neuspěchaného českého stylu, potřeste si sám svou pravicí.

Tato dovednost je potřebná a nezbytná(!) pro dnešní fotbal pro prostřelování přihrávek zahuštěným prostorem. A také pro suverénní, přesnou střelbu z velkého vápna - po zemi k tyči branky (nejlépe soupeřovy). Takhle už kdysi dávno střílel na bránu Michel Platini : ležérně, sebevědomě, přesně. Jako by to nebyl problém. Jako by to bylo jenom náročné jako přihrávka kolegovi na pět metrů při tréninku.

A malé upozornění : k tomu je zapotřebí trénovat jako Platini - na odrazové stěně. Platini trénoval v dětství celé hodiny na plechových vratech. Hodní a chápaví sousedé asi nosili v době individuálního tréninku Platiniho něco v uších nebo na uších.

A moje rada : začíná se malými rychlostmi a vzdálenostmi, postupně se obojí zvyšuje. Ale : ještě předtím se musí absolvovat trénink na odrazově stěně pro získání kopací techniky vyššího stupně než je obvyklé české kopání placírkou. Na noze je spousta důležitých míst, kterými je nutno umět kopat do míče. A musí to zvládnout i ta zapomínaná, odstrkovaná druhá noha.