čtvrtek 4. dubna 2019

Anglie - ČR 5:0 (pokračování - 2.díl)

Proč náš fotbal stále zaostává technicky? Protože už v základu nácviku míčové techniky u nás je zakomponovaná "pečlivě opečovávaná" chyba. Nikoliv nedostatek talentů, ale chybný tréninkový přístup.

Mají-li se zvýšit technické kvality hráčů naší ligy, musí se používat postupy, které skutečně dokážou zvýšit technickou úroveň hráčů nikoliv na českou ligovou úroveň, ale na vyšší evropskou úroveň. Na úroveň, kterou vidíme u špičky v Evropě. Ti výborní plejeři, kteří patří k evropské špičce, které vídáme v televizi, se nenarodili jako fotbaloví mistři, ale vystoupali k vrcholům díky úsilí mnoha trenérů, díky velké, dlouhodobé a efektivní práci na zvyšování svého mistrovství. Bez tréninkových metod, které vedou k úspěchům, je možné trénovat po léta individuálně i kolektivně a ničeho významnějšího se nedosáhne.

Aby bylo vůbec možné se pokoušet o plošné zvýšení dynamických technických kvalit v českém fotbale nad úroveň dnes běžnou, je třeba popsat správně a detailně  rozdíly mezi hráči naší ligy a vysoce kvalitními hráči v Evropě. Vystižení rozdílů je potřebné ku stanovení skutečně účinných tréninkových postupů vedoucích k odstranění technických nedostatků. Některé závažné nedostatky mohly být již snadno odstraněny dávno, pokud by je někdo z množiny trenérů "operujících" na území Čech a Moravy dokázal odhalit jako "český fotbalový mor", jako "fotbalové viry" promenující se po léta po českých hřištích díky neznalosti trenérské fotbalové diagnostiky "technických chorob".

Pokud nemoc nedokážeme odhalit, pokud budeme přesvědčeni, že je vše, jak má být, pak pochopitelně nemůžeme nemoc léčit.

(Bude 3. pokračování, neodejdu-li už do věčných fotbalovišť, Hynku, Viléme, Jarmilo a vy dva neúnavní, muziku tvrdící defenzivní dobrmani s velkým akčním poloměrem!)