pondělí 15. dubna 2019

Máte synka a chtěli byste, aby z něj vyrostla fotbalová hvězda (1)

Je to možné i u nás, musí být k tomu ovšem předpoklady u Vás i u synka. Popíšu Vám jednu ověřenou cestu.

Při této cestě musíte být buď trenér, nebo  synkův otec s trenérskou kvalifikací. Otec nebo trenér musejí mít "fotbalové oči", musejí být dostatečně dobrými dribléry, musejí věnovat léta života výchově hvězdy a musejí mít schopnost pochopit, kam fotbal dnes směřuje a podle toho synka trénovat. Samozřejmostí musí být nediktátorské chování otce, nebo trenéra. Veledůležité je synka získat pro tréninkové zatížení. Bude to nejen kolektivní, tedy oficiální zatížení, ale také nezbytné, nevyloučitelné zatížení individuální. Bez individuálních tréninků hvězdu nevychováte. Není záměrem vychovat ze synka agresivní atletickou gorilu bez fotbalového mozku. Nestačí jen individuálně trénovat, individuální tréninky musejí být zaměřeny na získání vysoké evropské technické kvality. Je možné trénovat poctivě po léta a nedosáhnout přitom potřebné technické kvality. Také je možné trénovat po léta a osvojit si techniku fotbalových mistrů. Bez práce nejsou koláče, jak s oblibou v soukromí prý říkal Karel Hynek Mácha. (Bohužel, důvěryhodně historicky nedoloženo.)

Je toho hodně, co je třeba k tomu napsat. Dále - jak to napsat, aby to k nějakým výsledkům vedlo. A teď si představuji, kolik roků je k tomu potřeba, aby se objevila hvězda v českém fotbalovém prostoru. V poklidně, nevzrušeně si vegetujícím českém fotbalovém prostoru, kde si fotbaloví experti a fotbaloví novináři pochutnávají na taktice a kondiční připravenosti.

Protože naši hráči nemají potřebné technické kvality, musejí hrát kolektivně, i když kolektivně jim to také nejde. Nesměle bych upozornil na to, že špičková mužstva v Evropě hrají také kolektivně, ale s individuálně technicky vyspělými hráči. Je třeba připoznamenat, že v Evropě to také není vždy to pravé, ořechové. Ale zato to stojí vždycky hodně peněz. Za hodně peněz někdy hodně muziky, ale někdy také málo muziky, ale zato hodně kraválu. Díky fotbalovým agentům, trenérům, novinářům, atd. Takže - lepší situaci pro dobře zpeněžitelný, neklecový odchov fotbalových hvězd s malými náklady si nelze představit.