úterý 9. dubna 2019

Eden Hazard : gól jako od Maradony

Dnes video na Sport.cz. Možná ten gól je ještě úžasnější než slavný Maradonův gól v utkání na mistrovství světa v r. 1986 (Argentina - Anglie) v Mexiku. Gól vstřelil Hazard v posledním kole anglické ligy v utkání jeho Chelsea proti West Hamu. Utkání Chelsea vyhrála 2:0. Oba góly Hazard. Druhý gól je ukázkou, jak se má kopat do balonu, když balon nadskočí. Hazard se naklonil při kopu trochu do strany, takže míč nešel do oblak, ale prudce a nechytatelně do brány. Dá se to snadno natrénovat, ale u nás to zřejmě mnoha hráčům a jejich trenérům nevadí, takže pálí bez náklonu do strany, tělo mají zhruba kolmo k zemi. Tím dojde k podkopnutí míče a míč letí mezi vlaštovky na obloze.

Je zajímavé, že Krmenčík - dříve nevýrazný fotbalista - tomu věnoval pozornost, natrénoval si na skákavé míče správnou střelbu v náklonu do strany a pak posílal ve velkém vápně příšerné bomby do brány, kterými by mohl zmrzačit i brankáře, pokud by ho trefil. Krmenčík se také naučil hlavičkovat "po anglicku" a posílat do sítě prudké hlavičky - pecky, jako když kopne kůň. K tomu, aby se dalo tak efektivně střílet, je ovšem zapotřebí, aby střelec měl k dispozici nejméně jednoho kvalitního nahrávače, se kterým, či se kterými to trénuje při každém tréninku. Proč? Protože jde o body, setsakrapes! A také o parádu pro diváky. A trénuje se to tak dlouho, až se to umí i v utkáních. Nic není zadarmo. Odhaduji, že by možná stačilo 500 centrů s postupně zapojovanými figurinami nahrazujícími nepříliš dokonale soupeře.

První gól, fantastický driblérský gól, dal Hazard při průniku s využitím vysoké rychlosti už při vstupu do akce. Díky přesnému vedení míče ve vysoké rychlosti a těžko zachytitelným změnám směru nedal soupeřům šanci ukopnout mu míč. Takový chytrý, bleskový průlet mezi soupeři dělá ze soupeřů solné sloupy. Dá se to naučit, pokud hráč disponuje velmi vysokou rychlostí. Podívejte se na to několikrát,
nejlépe pokud máte možnost pro zpomalení záběrů. To je škola, kterou jsem v mládí neměl k dispozici. Brazilci a Argentinci nebyli na obrazovce každý týden.