středa 3. dubna 2019

Pohár FAČR

Teplice proti Spartě, Slavia proti Karviné. Sparta měla těžšího soupeře, Slavia lehkého, navíc na svém stadionu. Přesto se dalo vyčíst, kam směřuje Slavia, jak si představuje trenér Trpišovský fotbalovou tvář Slavie v budoucnosti v utkáních s mužstvy z vyšších pater evropského fotbalu.

Sparta hrála velmi špatně. U Teplic byla vidět zlepšená práce s hráči, zřejmě je to zásluha bývalého technického hráče Teplic Verbíře a asi i dalších, které neznám. Verbíř je asi asistentem trenéra. U Verbíře v době jeho hráčské kariéry bylo patrné jeho zaujetí pro kopací techniku. Toto zaujetí se tehdy nepřeneslo na většinu jeho tehdejších spoluhráčů. Včera jsem zaregistroval několik důležitých technických prvků používaných některými hráči Teplic. Např. dosti přesné (i dlouhé!) přímé přihrávky a navíc k tomu rozumně po zemi, rychlé starty s míčem (nebo k míči) a kvalitnější rychlostní vedení míče kupředu ve vhodných okamžicích, a to i na delších úsecích, než předváděli Sparťané. Také nebezpečné zahrávání rohových kopů, kde byla dobře vidět zvýšená pozornost tomu věnovaná.

Sparta se jevila jako nesecvičené, nesehrané mužstvo, ve kterém se nepracuje individuálně s hráči na odstraňování nedostatků, které znehodnocují kolektivní výkon. Vynikal jenom Kanga, který má dostatečné kvality pro naši ligu. Myslím tím technické, protože je podle expertů takticky nedisciplinovaný. Je zarážející, že tak "neučesaně" Sparta hraje, uvědomíme-li si, že technickým ředitelem je Tomáš Rosický.