pondělí 5. října 2020

Nepovinná a bezplatná četba: Názory fotbalového netrenéra (4)

 Nemůžete očekávat od žáka 3. třídy základní školy, že bude psát detektivní romány. Zrovna tak nemůžete očekávat od dnešních českých ligových fotbalistů, že někteří budou patřit třeba mezi 500 nejlepších hráčů Evropy.

Pokud jde o fotbalisty, dnes to není možné, protože za prvé nikdo takový u nás v současnosti není, za druhé neexistuje žádný trenér, který by to nyní mohl s vhodnými hráči dokázat, navíc na to ani žádný nepomyslel, což je vidět na technické úrovni ligových hráčů. 

Bude-li se vyvíjet nový stíhací letoun, tak se musí vědět, jaké potřebné výkony a vlastnosti takový stroj musí mít, musí se vědět, zda je ho vůbec možné u nás zkonstruovat a vyrobit, zda je to finančně vůbec možné zajistit, atd.

Má-li se český fotbal posunout na vyšší evropskou technickou úroveň, musí se nejdříve správně a detailně popsat potřebné vysoké technické kvality hráčů pro hraní špičkového fotbalu v Evropě. A musí být stanoveny tréninkové postupy umožňující získat tyto kvality. Jen tak mimochodem, fotbal dnešní doby je mimo jiné charakteristický bleskovou prací nohou v soubojích o míč - "šerm nohama". To, že je hráč rychlý ve sprintu, neznamená, že takový hráč bude velmi rychlý i v soubojích o míč a v driblinku. Rychlost práce s míčem se musí trénovat speciálními individuálními cvičeními na trenažérech a pochopitelně - s míčem.