pátek 9. října 2020

Nepovinná a bezplatná četba: Názory fotbalového netrenéra (5)

 Minule jsem zde psal o vývoji tryskového stíhacího letadla, o náročnosti a finančních nákladech. "Vyvinout" kvalitního evropského fotbalistu je daleko méně náročné a za daleko méně peněz. 

A jde to. Musí se jenom vědět, jak na to. Bez správně pojatých trenažérů a dalších pomůcek to nepůjde. Také to nepůjde bez potřebného času věnovaného individuálnímu a kolektivnímu tréninku vysoce kvalitní dynamické techniky. Tedy jiným metodám tréninku techniky než se u nás používají po léta a s "velkým úspěchem neúspěšně".

Našim trenérům nevadí, že Neymar, Messi, Mbappé, Lewandowski (a mnoho dalších v Evropě) hrají jinak. Pokud to nevadí našim trenérům a hráčům, mělo by to vadit klubovým bossům. Zajímalo by mě, kolik času a pozornosti věnovali naši ligoví trenéři technickým kvalitám špičkových evropských hráčů a kolik času věnovali analýze taktiky a kondice špičkových evropských mužstev. Nepochybuji, že je daleko více zajímala taktika a kondice. Věnovat velkou pozornost kondici a taktice je správné, ale bez vysoce kvalitní techniky nelze počítat s většími úspěchy v evropských klubových soutěžích. Stejně tak nelze počítat s úspěchy v Evropě s taktickou nekvalitou, či taktickou nedisciplinovaností. Nebo s nedostatečnou kondicí. To pak nepomůže ani kvalitní soudobá technika.

A teď napíšu svoji charakteristiku špičkových evropských hráčů, která umožňuje pochopit hru takových hráčů:

Fotbalové hvězdy jsou hráči, kteří přesně (a s málo chybami) pracují s míčem v různých více či méně složitých situacích během utkání, jsou tvořiví, mají přehled a disponují velkým počtem zkušeností a kvalitně nacvičených technických prvků pro těžká utkání. 

Nároky na přesnost jsou největší v historii fotbalu, protože je třeba často hrát a rozhodovat se přesně a přitom bleskově v nedostatku času. Stejně je to i v hokeji. 

Všimli jste si jistě výrazů fotbalových reportérů, jako například: "byla to geniální přihrávka", nebo "to se podaří jednou za život". To, co reportéři chválí, není genialitou hráče, ale výsledkem spousty hodin správného tréninku techniky.

Problémem našeho fotbalu není nedostatek talentů, ale nedostatečné a dnešní době neodpovídající tréninky techniky. Přitom, budete-li se dívat na vlastní oči na trénink někde na nějakém hřišti, nebo třeba v televizi, nebudete vidět poflakující se hráče. Všude se maká, sledují se zátěže a pauzy. 

Kde je chyba? Chyba je již v základu - v tréninku dětí. Tato chyba pokračuje v mládeži a v trénincích dospělých. 

Tréninky totiž neodpovídají potřebám dnešního fotbalu. Je dobře vidět důraz na kondici a taktiku, ale také technická "nevyzrálost". Agresivní atleti s běhavýma, ale fotbalově topornýma, nešikovnýma nohama. V anglických mužstvech je často dobře poznat bílého anglického hráče. Rád běhá kupředu podél lajny jako naši hráči, je bojovný, ale není kreativní. V Anglii i v Evropě je spousta šikovných, ofenzivních černochů, kteří řádí jak "Černá noha".