neděle 25. října 2020

Nepovinná a bezplatná četba: Názory fotbalového netrenéra (6)

 Sparta - Lille 1:4

I u nás se může hrát podobný technický fotbal, jaký hrají Lille, nebo Atalanta Bergamo. Ovšem s tréninkovými metodami, jaké se u nás používají, je to vyloučeno. Z toho, jak naši hráči hrají, je snadné poznat, že se u nás neví, jak trénovat, aby se u nás hrál takový fotbal, jaký se hraje ve vyšších patrech evropského fotbalu. I když se u nás neobjeví takoví borci, jako hrají v Lille, či v Bergamu, protože u nás nejsou takové platy, je možné pozvednout technickou úroveň celé ligy. Nikoliv vyhazováním peněz za nehotové české i cizí hráče, ale změnou tréninků techniky od základů.

Když se dívám na televizní utkání našich mužstev, vidím snadno odstranitelné technické nedostatky. Stačí k tomu pouze vědět, jak se má správně provádět v dnešním fotbale nějaká technická akce a vědět, jak je to třeba naučit hráče v přijatelně dlouhém čase, jaké k tomu použít trenažéry a jiné pomůcky.

Ke zvýšení technických kvalit jsou tedy potřebné trenažéry umožňující individuální i skupinový trénink. Na těchto trenažérech je třeba odpracovat potřebné množství hodin, a to nemalé množství, ale pořád menší než množství hodin odpracovaných jinými metodami bez trenažérů k dosažení podobných výsledků jako s trenažéry. Některé věci se dají naučit bez trenažérů jen stěží nebo vůbec. 

Problém a nemalý u trenažérů je, že je nikdo u nás téměř nezná a tudíž to nemůže vyučovat. Také hráči to neznají, jak vidím v TV - podle jejich technické úrovně. V zemi, kde chtějí kvalitní technický fotbal, musí každý hráč projít správně vedeným trenažérovým tréninkem míčové techniky. To například znamená, že už každý malý hráč se naučí na odrazové zdi (stěně) kopat oběma nohama, naučí se přesně kopat různými částmi nohou v kvalitě potřebné pro dnešní fotbal, naučí se se "fotbalovému boxu" nohama, naučí se správně tlumit míče, naučí se startovat proti míči, naučí se bleskovým odpichům s míčem po odrazu od zdi a bleskovým driblérským kouskům po odrazu míče od zdi. Naučí se v pohybu střílet oběma nohama na odrazové zdi z různých úhlů a vzdáleností - z přihrávek po zemi, nebo ze vzduchu z voleje, z halfvoleje, také nůžkami. Po získání citu pro míč se naučí vodit míč přesně a po zemi pro brejky, naučí se přesně přihrávat po zemi a vzduchem v jakýchkoliv herních situacích. Naučí se kopat přesně rohové a trestné kopy.

To všechno je potřeba - postupně se naučit - ve vysoké kvalitě a je to možné. Vysokou kvalitou myslím vysokou kvalitu, kterou hráči umožňují jeho fyzické předpoklady a také jeho fotbalový zápal, jeho fotbalové cíle.