čtvrtek 8. dubna 2021

Liga mistrů UEFA

Real Madrid porazil Liverpool. Zidane oživil a zrychlil hru svého mužstva, hráči zase běhají, mají plno nápadů - krásný fotbal a efektivní. Vinicius už dospěl (připomíná mi Pelého), Asensio předvedl parádu při vstřelení branky a díky této parádě tu branku vstřelil. Fotbal vysokých kvalit, jaký hrál Real, to jest rychlý fotbal bez zbytečných, "hluchých" nahrávek, bez zbytečných kliček v okamžicích, kdy je třeba rychle a překvapivě přihrát kupředu do brejku, takový fotbal je možné hrát jedině s technikou potřebné kvality. Velmi vysoké kvality. 

U nás se nyní propaguje rychlý, běhavý fotbal. S patřičným zpožděním za Evropou. Bohužel nevalné technické kvality hráčů jsou příčinou, že se často hraje splašený, uhoněný fotbal. Ze hry na góly se stává neustálý, zarputilý boj o míč. Hráči mají podle "nových" zvyklostí a také podle požadavků trenérů nezdržovat hru, nekličkovat, rychle přihrávat a řítit se kupředu. Přestože se tak hraje už dlouho, tak se fotbal lepší jen málo. Hráči by mohli být daleko lepší, pokud by se trénovalo správnými způsoby. Aby někdo chtěl hrát jako Lewandowski, musí trénovat techniku jako Lewandowski. I když bude trénovat někdo jako Lewandowski, dá se předpokládat, že nebude hrát jako Lewandowski. A to asi hůř než Lewandowski, ale někdo by mohl hrát i lépe než Lewandowski. Každopádně: kdo by trénoval tak, jako trénuje Lewandowski, tak se jistě zlepší.

Když někdo bude trénovat tak, jako se běžně trénuje v Čechách, bude hrát tak, jako se trénuje v Čechách. Takový hráč nebude v utkáních hrát lépe, než mu umožní to, co se naučil v trénincích v českých klubech. Pokud někdo u nás hrál lépe, než se učil v českých klubech, tak to bylo tím, že navíc trénoval individuálně sám a podle svých názorů a také díky poznatkům o hře fotbalových hvězd získaným z televize a internetu. Pokud jde o názory, tak jde jenom pouze o takové názory, se kterými bylo možné posouvat se dále než ve svém klubu! U nás to byli Karel Poborský, Tomáš Rosický, Pavel Nedvěd a Patrik Berger. Předtím např. Antonín Panenka a Rudolf Kučera.

Také je možné trénovat individuálně s pomocí třeba otce nespokojeného s českým tréninkovým pojetím. Nespokojenost pochopitelně nestačí, otec musí být schopen pochopit rozdíl mezi českým pojetím a pojetím přípravy v evropských klubech, ve kterých se hraje některý z nejlepších evropských fotbalů.

Pelému radil jeho otec, také výborný fotbalista, který skončil předčasně kvůli zranění. Pelého trénoval v jeho začátcích také jeden bývalý brazilský reprezentant, který zřejmě přišel do Pelého města kvůli Pelému. Tento také doporučil Pelého (na konci jeho dětství) slavnému klubu Santos Sao Paulo.

Zlatan Ibrahimovič se technickým kouskům učil sám. Když někde viděl nějaké brazilské parády, tak se je učil tak dlouho, až se je naučil v potřebné kvalitě. Kvůli technickému fotbalu podle svých představ měl ve Švédsku, kde bydlel v dětství, problémy. A kdyby žil v Čechách, tak by měl asi ještě větší problémy. Míčová technika je někde asi ještě dnes sprostý výraz.