pondělí 12. dubna 2021

Zkuste Bizonovy metody tréninku míčové techniky (1)

Rozhodl jsem se konečně psát o postupech, které zlepší každého, kdo se rozhodne věnovat potřebný čas individuálnímu tréninku míčové techniky. 

Vycházím ze dvou svých stanovisek, které považuji za základ pro přípravu fotbalisty pro dnešní dobu:

1. Individuální trénink s trenažéry a dalšími nezbytnými pomůckami.

2. Příprava každého hráče na hráče univerzálního, na tvůrce hry. To není nesmysl, to je nutnost. I když hráč nebude poté tvůrcem hry, univerzálem, musí projít takovou přípravou. Každý, kdo byl univerzálem, jistě pochopí proč. Univerzálové mají větší přehled než hráči specializovaní, připravovaní na pozici v jedné řadě. Dobře připravený univerzál musí vidět větší prostor hřiště, musí být empatický, to jest chápat potřeby spoluhráčů v různých situacích. K tomu musí disponovat potřebnou technikou velké kvality, která umožňuje univerzálovi hrát kvalitně v obraně, ve středové řadě i v útoku.

A nakonec dnešního článku jedna otázka: Víte, proč u nás není technika na úrovni, jaká je ve fotbalově vyspělejších zemích? Odpověď: Není to nedostatkem talentů. Je to chybou již v základu fotbalové přípravy. Hráči, kteří neumějí kopnout správně do balonu, protože je to nikdo nenaučil na patřičné úrovni ani v dětství, ani v dorosteneckém věku, ani v dospělosti, hrají po celou kariéru se zbytečnými nedostatky. A to i hráči 1. ligy. Bez trenažérů se pořádná práce s míčem dá naučit jen těžko.

"Rozsáhlý fotbalový technický slovník umožňuje hráčovým nohám vyjadřovat se na hřišti pohotově, nápaditě a často i rošťácky," prohlásil v hospodě hajný Kalina a pak už po celý večer nepromluvil.