pátek 2. dubna 2021

Několik jmen fotbalistů, kteří měli pech, nebo mají pech, že hráli, či hrají u nás

 Tecl, Vydra, Costa Nhaimonesu, Masopust, Matoušek, Pilař a další. Neuměli si pomoci sami, takže jim nikdo nepomohl v růstu. Janu Kollerovi, nejlepšímu reprezentačnímu střelci v historii čs. fotbalu, u nás nikdo také nepomohl. Vzpomínám si, jak se smáli diváci na Spartě jeho nemotornosti. Po odchodu do Belgie se zlepšil a byl výborným střelcem v belgické lize. Někdo mu zřejmě pomohl a také on si asi pomohl sám. Pak hrál úspěšně v Německu. 

Překvapovalo mě, že vynikající hráči nejen u nás, ale i v cizině v roli trenérů nepomohli hráčům v herních dovednostech. Je třeba zapomenout na jednoduché uvažování o talentovaných a netalentovaných hráčích. Také jsem kdysi uvažoval, pokud šlo o školství a fotbal, o hloupých a chytrých a o talentovaných a netalentovaných, jenomže je to složitější. 

Existují totiž i hloupí a chytří učitelé, existují i talentovaní a netalentovaní učitelé. Také existují hloupí a chytří trenéři, existují i talentovaní a netalentovaní trenéři.

Informace a zkušenosti hrají velikou roli v jakékoliv činnosti. Nedostatek zkušeností a znalostí práce se žáky u některých učitelů poškozuje jejich žáky, a to nejde jenom o začínající učitele, ale také o dlouholeté tzv. zkušené učitele. Totéž se dá říct o fotbalových trenérech. Totéž se dá říct i o mně. Až ve stáří mi dochází, kolik jsem nadělal chyb v různých situacích, v různých zaměstnáních a v jednáních s lidmi. A nepochybuji, že ještě nadělám. Chybami se člověk prý učí. To tedy musím už být ve vyšších ročnících vysoké školy života. 

V internetových diskuzích se někteří mladíci, vysokoškoláci, posmívají lidem, kteří mají jenom "vysokou školu života". Hoši nevědí, že bez prožité "vysoké školy života" odejdou na pravdu boží napůl nehotoví, nedostatečně kvalifikovaní. 

A nyní k hráčům, o kterých jsem se na začátku článku zmínil. Tecl a Vydra na začátku kariery byli velmi slibní. Tecla koupila Plzeň a udělala z něj nevýrazného, nijak zvlášť potřebného fotbalistu. Vydra se dostal až do Anglie a je na něm vidět, že si nevěří a jeho hra signalizuje, že potřebuje pomoc hlavně v odstraňování technických nedostatků, které se dají lehce odstranit. Jak je vidět, ani v Anglii neumějí někde zvyšovat technické kvality. 

Masopust je běhavý, ale má naivní představu, že se dá hrát i s nevalnou technikou. Tím škodí sobě i Slavii. A Slavie tím, že mu neumí pomoci, nebo neví, jak mu pomoci, škodí sobě i Masopustovi. Škody pro Slavii budou v mnoha milionech, pokud by jej chtěli prodat. 

 Costa měl fyzickou výbavu pro to, aby hrál za větší peníze jinde. 

Costa spolu se Spartou zničili Costovu karieru! Za celou dobu ve Spartě ani Costa, ani Sparta nepřišli na to, jak odstranit snadno odstranitelné technické nedostatky s pomocí trenažérů. Costa měl výskok jako Tarzan a létal vzduchem jako skokan do dálky. To umějí i Sima a Olayinka ve Slavii a také C. Ronaldo. Na to Češi nejsou. Češi mají takový dojemný vztah k Matičce zemi, neradi se od ní vertikálně vzdalují.

Matoušek asi skončí v průměru. Rychlý, brejkový hráč, který potřeboval jenom zkvalitnit vodění míče, výskok, střelbu. Bohužel, zatím jsem neviděl, že by někdo měl zájem ho zlepšit. Anebo nevědí, jak jej zlepšit. Má-li někdo takového rychlíka, jako je Matoušek, tak musí také připravit pro Matouška alespoň dva přesné nahrávače do brejků.

Pilař potřebuje kvalitní tréninky pro souboje (rychlé soubojové nohy - obě), potřebuje výrazně zlepšit vodění míče, driblink, přihrávky. Snadno odstraňovatelné i pomocí trenažéru (odrazové stěny).