úterý 27. dubna 2021

Zkuste Bizonovy metody tréninku míčové techniky (2)

 Hodně se mluví o fotbalových hvězdách. Ale málo se mluví podrobněji o detailech jejich práce s míčem, která je veledůležitou součástí jejich úspěchů. Těžko můžete očekávat od českých trenérů, hráčů, fotbalových novinářů a televizních reportérů kvalitní informace v tomto směru, protože o tom nic neví. Jedinou výjimkou je bývalý fotbalista, dnes televizní reportér Karoch. Mám dojem, že je opatrný a dává si pozor, aby si nenadělal nepřátele. Občas mu uniknou kvalitní postřehy, které naznačují, že se umí odborněji dívat. Několikrát jsem narazil na nenávistné útoky na něj v diskuzích fotbalových diváků na internetu. 

O tom, kolik toho ví čeští trenéři a hráči o metodách tréninků míčové techniky, svědčí každé utkání v naší zemi. Aby se zlepšil náš fotbal, stačí trénovat to, co dělá z běžného fotbalisty kvalitního fotbalistu. K tomu je za prvé ty nedostatky dokázat vidět a za druhé umět ty nedostatky odstraňovat. To, že se to nevidí a neumí, je příčinou malých úspěchů našeho fotbalu a lacinosti našich hráčů na fotbalových trzích. 

Jediné, co se za ta léta u nás zlepšilo, je vyjadřování našich hráčů před TV kamerami. Hoši mluví jako trenéři, hodnotí utkání s odborným slovníkem jako trenéři. Připomíná mi to dnešní mladé výtvarníky, kteří  dokážou snad hodiny mluvit o svých výtvorech - jako historici výtvarného umění. Pochopitelně naši hráči vědí o fotbale dost, ale stále to ještě není dost k prokázání vyšších evropských fotbalových kvalit.

Náš fotbal potřebuje odborníky, které nemá. Experty, kteří mají fotbalové oči a vědí, jak technické nedostatky, které dokážou rozpoznat, dokážou také odstraňovat. Vzpomeňte na TV soutěž StarDance. Vzpomeňte, co všechno porotci dokázali zjistit a ohodnotit. A co by asi dokázali u tanečníků odstranit.

Já jsem jako netanečník viděl jen málo nedostatků u soutěžících díky své nezkušenosti. Ale co omlouvá naše placené fotbalové experty za letité ignorování nedostatečných technických kvalit? Připomíná mi to papaláše z dob totality, kteří nevěděli, jak zrychlit kvalitu žití, ale zato uměli sebejistě pohovořit před kamerami to, co tehdy letělo v politickém plkání.