čtvrtek 11. listopadu 2021

Bez technického základu pro soudobý fotbal to nepůjde

 Bez přesné, rychlé práce s míčem to nepůjde. Je správné hodně běhat v dnešní době, ale to nestačí. Náš fotbal se dá charakterizovat třeba takhle: hráči neumějí běhat správně s míčem, neumějí na obstojné úrovni kopat druhou nohou, neumějí vodit míč (zde jde o technickotaktickou záležitost), neumějí (většina) hlavičkovat na potřebné úrovni, neumějí střílet oběma nohama, zahazují hodně gólových příležitostí, neumějí sebejistě a přesně přihrávat v různých situacích, málokdo umí kopat rohy podle potřeb spoluhráčů; trestné kopy, které jsou jednodušší činností než centry z křídel ve vysoké rychlosti, prozrazují, že nácviku trestných kopů z různých vzdáleností se nevěnuje potřebná pozornost. K nácviku trestných kopů je nezbytné používat figuriny a vhodně vysoké a široké stěny. 

Bez odrazových stěn a bez jejich správného využívání pro dnešní fotbal, marná toť snaha o soudobý kvalitní evropský fotbal. Na odrazových stěnách je možné si "vychovat" bleskové, pohotové přihrávací nohy, bleskové nohy do soubojů, je možné se naučit bleskovým, nečekaným startům a bleskové, přesné střelbě na bránu. 

Přesné brejkové vedení míče, obvykle po zemi, bez nadskakování míče, bez míče odskakujícího do stran, bez odskakování míče na kopačky soupeře, se nacvičuje podél postranních čar. Po získání citu pro vedení míče se poté trénuje vedení míče přímo po postranní čáře. To neumí v naší zemi nikdo. Pokud to dokážete, budete mezi prvními. Pokud budete schopni bleskově, nebo se změnami rychlosti vést míč po lajně, můžete začít s nácvikem nečekaného, nezachytitelného průletu mezerou mezi obránci na velkém vápně. Zkoprnělým obráncům se o tom možná bude i po nějakou dobu zdát.

Je toho ještě hodně dalšího, co je třeba se naučit ve velké kvalitě, zabere to spoustu času a bez správně vedeného individuálního tréninku to nepůjde. Z mistrů individuálního tréninku uvedu Pelého, Platiniho, Ibrahimoviče a z hokeje Jaromíra Jágra. Pelé byl už kolem svých osmnácti let velmi platným, mimořádně platným reprezentantem Brazilie na Mistrovství světa ve Švédsku v r. 1958!