pátek 26. listopadu 2021

Zkopaná kopaná! Glasgow Rangers - Sparta Praha 2:0

 Viděl jsem jenom 2. poločas. Možná by uspěli lépe hráči Moravského Slovácka se svým zajímavým trenérem Svědíkem. A nyní - neberte to ironicky: toto utkání by mohlo být výbornou pomůckou při výuce fotbalu. Sparťané zvýraznili svým bezradným výkonem množství typických nedostatků českého fotbalu, které jsou příčinami zaostávání českého fotbalu. To, co Sparta nyní hraje, je zastaralý fotbal s hráči málo fotbalově výraznými, dokonce chybí i ta dřívější pověstná bojovnost. Zajímalo by mě, co na to asi říká Tomáš Řepka a další bojovníci z minulosti.

Hráči nejsou tak mizerní, jak se jevili, bohužel chybné tréninkové metody vylučují jejich fotbalový růst. Někteří z hráčů jsou bohužel za zenitem své kariéry, bylo by možné zvýšit jejich technické kvality, ale jejich rychlost, běhavost a bojovnost na hru v evropských pohárech nestačí. 

Všem sparťanům s výjimkou Slováka Haraslína chyběly "odpichy", to znamená bleskové starty, nebo nečekaná bystrá zrychlení z pomalejšího vedení míče. To je dnes v Evropě samozřejmé. Kdysi bývalý trenér Arsenalu Londýn, Arséne Wenger, řekl, že Tomáše Rosického potřeboval mít v Arsenalu, protože uměl výborně zrychlovat hru mužstva svými výpady s míčem a výbornými, přesnými útočnými přihrávkami!!!

A nyní k pomůcce pro výuku fotbalu: je nutně potřeba natočit DVD s nedostatky a chybami hráčů Sparty a k tomu ke každé chybě přiřadit do dvojice kvalitní akci fotbalových hvězd ve stejné situaci. K tomu, k té situaci musí být komentář někoho, kdo nemá oči z Kašparovy krávy. Upozorňuji, že komentář, aby byl účinný, musí upozornit na všechny detaily chyby sparťana. A těch detailů v jedné jediné chybě může být někdy setsakrapes dost! A poté komentátor upozorní na všechny detaily dobře provedené akce hvězdy. A to není ještě všechno: poté se ještě musí akce obou borců zobrazit zpomaleně a tak, aby bylo velmi dobře vidět pohyby těla a nohou při akci. 

A tak je možné pokračovat od chyby k chybě sparťanů a od inspirující ukázkové akce k další inspirující ukázkové akci mistrů "fotbalového pravopisu". 

A to ještě není všechno: DVD musí být ukončeno popisy a ukázkami metod, jak naučit hráče bez ohledu na stáří soudobému "fotbalovému pravopisu" a odnaučit je dělat někdy i nevědomě "hrubky".

Možná bude potřeba natočit na výuku soudobého "fotbalového pravopisu" zvláštní DVD! 

Je zajímavé, že závodní tance mají svá pravidla a je vyloučené, aby ve vrcholných soutěžích tančily páry, které neumějí vůbec některé detaily některých tanců.