úterý 16. listopadu 2021

Salát starého topiče

 Vezmi kostku odtučněného tvarohu, jeden sýr Palouček nebo Boník, sůl, cukr, velkou cibuli, trochu mleté papriky, tatarskou omáčku, kečup "cikánská omáčka", a více než na na špičku lopaty "uhelky" rajčata, okurky a papriky nepálivé. 

Rozmíchej tvaroh a sýr  s trochou mleté papriky, tatarské omáčky, cikánské omáčky s citlivě použitým množstvím cukru a soli. Nakrájej nahrubo cibuli a rajčata. Okurky a papriky nakrájej na kostky a kostičky. Nestrouhej. Všechno pečlivě promíchej. Lopatu pečlivě ulož, možná ji budeš ještě potřebovat. Až budeš kopat zemljanku kvůli úspoře či nepotřebě paliva a tím i kvůli zmenšení uhlíkové stopy, přijde Ti lopata vhod. Nezapomeň na solární a fotovoltaické panely. V zemljance budeš také potřebovat akumulační nádobu na dešťovou vodu, asi tak na 10 kubických metrů. Také budeš potřebovat soupravu na čištění "dešťovky" od nečistot a na likvidaci bakterií a virů s pomocí energie ze slunečních panelů.

Pokud začneš již dnes úsporně dýchat - vždy po nádechu patnáct vteřin nedýchat a pak vydechnout a patnáct vteřin opět nedýchat a poté nadechnout, budeš vzorem pro občany, kteří hledají každou možnost pro snížení skleníkových plynů a uhlíkové stopy. Možná pak pojedeš i s Gretou do hlavního štábu OSN v New Yorku pro medaili  vyrobenou s téměř nulovou potřebou energie.