čtvrtek 7. července 2011

Domnívám se....

Domnívám se, že již nastala vhodná doba k seznámení kosmonoské kulturní elity s dílem největšího neznámého kosmonoského básníka Viléma Chrásta Podbabského.
Po Vilému Chrástu Podbabském (toto jméno byl jeho umělecký pseudonym) zůstaly, bohužel, jenom vidle a Zápisník hospodáře. Vidlím se budu věnovat později, nyní k Zápisníku hospodáře: Vilém Chrást, jak vyplývá ze zápisníku, byl nejen dobrý hospodář, ale také - překvapivě - básník. Ryzí, chlapský, kosmonoskou přírodou ocejchovaný agrární lyrik. Nebo také řečeno jinak - travopolní lyrik.
Jeho tvorbou jako červená nit se táhne zklamání z nenaplněné lásky k učitelce základní školy Antonii Klementině Příhrazské. Posuďte sami ukázku z díla tohoto, vpravdě pojizerského barda:
" Chtěl bych tě potkat o žních,
chtěl bych tě hladit rukou mozolnatou,
chtěl bych být tvých dětí tátou."
K tomu není co dodat. Snad jen, že Mistrovy pozemky - jak vyplývá z jeho díla, zřejmě proto, že ještě neexistovalo DDT, oplývaly živočichy a rostlinami, dnes už neznámými, ale v Mistrově tvorbě hojně vzpomínanými.
Kdo dnes ví, jak vypadal člunobřich luční, medlánka obecná, drtitrav mexický, držkoun přílesní, jablík bažinný, hnojič ušlechtilý, hadichod léčivý, troubelík mýtinný, motýlí kámen, dýmnička sv. Brocha, pupavec dvoukvětý a pod.
A nyní ukázka z básnicko-hospodářského záznamníku:

ÚTERÝ: koupit petrolej, sirky, vratové šrouby, kolomaz.
STŘEDA: rozbít hubu hajnému.
ČTVRTEK: taktéž Lojzovi, ukradl mi zase dva králíky.
PÁTEK: s kozou ke kozlovi. Vyhýbat se tři dny lidem.
ÚTERÝ:
"Viděl jsem ji jet okolo na kole,
když zapřahal jsem voly na pole,
a myslel přitom na své, na bole."
STŘEDA: orat, zajet do mlýna.
ČTVRTEK: orat.
PÁTEK:
"Do čeho mě oblekou,
až na hřbitov mě povlekou?"

Tolik malá ukázka z rozsáhlého Mistrova díla. A nyní k vidlím. Vidle Viléma Chrásta Podbabského se dochovaly v dobrém stavu. Jistě by, doktore Petříčku, byly nepřehlédnutelným exponátem městských sbírek. Chtěl jsem vidle odkoupit a věnovat městu, ale jak už to bývá, dědice váže k vidlím mimořádné citové pouto, mající finanční ekvivalent 20 000.- Kč. Takže mi nezbývá, než čekat, až dojde časem k uvolnění či zpuchření tohoto citového pouta, které každý slušný občan respektuje.
Takže: Po uvolnění pouta a po vyplacení momentálního ekvivalentu budou vidle restaurovány a opatřeny nápisem: "Vidle Viléma Chrásta Podbabského. Kulturní památka. Předejte dr. Petříčkovi."
Vidle se někdy dopoledne objeví opřeny o dveře hlavního vchodu  obecního úřadu. Nejapné vtipálky, kteří by chtěli využít situace a instalovat u obecního úřadu svoje vidle, upozorňuji na historickou autenticitu mých vidlí a nespornou vážnost problematiky. Děkuji předem za pochopení, i když nevím, nevím.

Nebudu jistě sám, kdo si myslí, že velikán formátu V. Ch. Podbabského si zaslouží v Kosmonosích pomník! Protože se nezachoval jediný portrét V. Ch. P. , navrhuji Mistrovi postavit jednoduchý, nenákladný pomník na travnatém prostranství u autobusového nádraží. V zájmu nezadlužení města navrhuji někde sehnat levně podstavec pod sochu obecního svatého, ze kterého tohoto svatého někdo zcizil. Do podstavce je třeba vyrýt umělecké jméno Mistra a nahoře do podstavce vetknout trubku s plechovou cedulí, s nápisem: "PŘIJDU HNED!"

Pomník by se dal využít i k volbám, jednotlivé kandidátské skupiny by se zde nechaly vyfotografovat, jak se na nás přátelsky a mile usmívají, jelikož se na nás těší a chtějí se pro nás doslova strhat, když jim k tomu dáme příležitost.