sobota 9. července 2011

Profesor Čuba

Profesor Čuba, předseda Agrokombinátu Slušovice byl na Moravě považován za novodobého Baťu. Prof. Čuba začínal ve Slušovicích na začátku 60. let jako mladý inženýr. Za totality se o něm širší veřejnost dověděla až někdy v 80. létech. Vzpomínám, jak jsem každý článek o Slušovicích četl nejméně desetkrát. Protože i lidé z Boleslavska pracovali nebo jednali ve Slušovicích, sbíral jsem  informace i od nich.
Stejně jako informace o Baťovi a jeho době, tak i informace ze Slušovic mi připadaly jako zprávy z jiné planety. Není pravda, že Čuba byl komunisty z čela státu podporován. Naopak byl považován za kamuflovaného kapitalistu. Ne všichni komunisté byli fanatici, takže Čuba mohl do určité míry své představy přece jenom uskutečňovat. Teprve až se o něm pochvalně zmínil Gorbačov v souvislosti s pomocí Agrokombinátu Ukrajině s moderním systémem pěstování kukuřice, byl Čuba vzat na milost a dostal i titul Hrdina soc. práce.

Po roce 1990 byl Čuba terčem útoků Havla, který se vyhranil proti Čubovi na základě buď záměrně nepřesných  nebo nepodložených informací. Nepochybuji, že kdyby to zde po r. 1990 řídili úspěšní lidé s podnikatelskými zkušenostmi, jako Čuba, byla by situace jiná než po spoušti natropené Klausem a dalšími teoretiky bez praxe.
Profesora Čuby se ptali někdy v 90. létech, co si myslí o situaci. ODPOVĚDĚL, ŽE SI NEMYSLÍ, ŽE ( VLÁDNÍ POLITICI ) TO DĚLAJÍ ZÁMĚRNĚ, ŽE JSOU TO JENOM TAKOVÍ BABRÁCI.
K tomu dodávám, že i když Klaus, Dlouhý a další neměli zkušenosti se změnou systému ( za to ale uměli sebejistě mluvit, stejně jako dnes Kalousek ), neznamená to, že nemohli existovat lidé, kteří by to zvládli lépe, bez takových obrovských ztrát. A to, i když by také předtím nikdy takové změny neprováděli.

Je pozoruhodné, že lotři, tuneláři, mafiáni věděli velmi brzy, jak využít situace, kde jsou nedostatky v systému, kudy se dostat k obrovským prachům. Takže ti, co dělali reformy, něco takového nepředpokládali, přesto se cítili dostatečně způsobilí k reformám.

To si tedy zaslouží tito otcové reformátoři pomník aspoň 30 metrů vysoký a bylo by dobré, kdyby jim ho z vděčnosti postavili tuneláři a pod., ze svých milionů. Vhodné místo by bylo po Stalinově pomníku, pokud už tam něco nestojí.