neděle 11. prosince 2011

Již V. Ch. Podbabský ...

Nejen současníci, ale již Vilém Chrást Podbabský se zabýval bordelem v Kosmonosích. Někdy v létech 1922 - 1926 objevil Zákon bobtnání bordelu.

Tento zákon vysvětloval asi tak :

Vezmete útržek novin a odhodíte ho do příkopu u polní cesty. Po nějaké době se objeví u útržku stará bota, pak třeba kbelík shnilých jablek, dále chcíplá kočka, a tak to bude pokračovat. Do 3 let se stane cesta neprůjezdnou a na odvoz nebudou stačit ani 3 koňské povozy.

Na tomto poznatku jsou, přátelé, založeny sběrné dvory a kontejnery. Zde ovšem jde o kontrolované bobtnání bordelu. Téměř nikdo dnes neví, že na počátku byl Zákon o bobtnání bordelu dnes zapomenutého kosmonoského rodáka Viléma Chrásta Podbabského, malostatkáře, vizionáře, vědce samouka a největšího neznámého kosmonoského básníka.

V. Ch. Podbabský je také objevitelem slavné poučky, která byla znovu objevena a prokázána v kanadské provincii Saskatchewan. ( O Kanaďanech později v jiném článku ). Podbabského poučka zněla a stále zní :

Bordel v obci je nepřímo úměrný kvalitě konšelů a je vůbec nezávislý na počtu strážníků, obecních úředníků a zaměstnanců a konšelů. Tedy : Čím větší kvalita konšelů, tím menší bordel a naopak.