pátek 18. ledna 2013

Mamutí dvůr

Jak známo, Mamutí dvůr, v současné době oficiálně vedený jako sběrný dvůr, se má stěhovat. Domnívám se, že by veřejnost měla být důkladně informována o tom, kde by se asi nový dvůr měl nalézat, kolik variant už existuje, jaké jsou všechny možné předpisy pro sběrné dvory a kdo všechno to bude projektovat a za kolik. Dále - jak se umožní občanům k tomu vyjadřovat - uvědomíme-li si, že se to dělá pro ně.  Navrhuji využít k tomu Kosmonoský zpravodaj a dát v něm mimo jiné slovo i stavební komisi a všem možným názorům občanů, pochopitelně slušně podaným názorům. I když to bude nebezpečně odvážný, demokratický počin, dá-li Bůh, Kosmonosy to přežijí.

Navrhuji nazvat nový dvůr "Sběrným dvorem u mamuta". Ku zkulturnění místa by přispěl dřevěný nebo z proutí pojednaný mamut (1 : 1), koukající ze dvora přes plot.

Mamutem z proutí by si mohl udělat reklamu podnikatel či živnostník pracující s proutím. Mamut by mohl být buď upleten z proutí, nebo vytvořen bez pletení potažením dřevěné kostry pláštěm z větví, prutů a proutí. Protože by tato reklama stála na obecním pozemku, neplatilo by město za mamuta a tvůrce by neplatil za pozemek pro reklamní objekt. Tvůrce by mohl umístit bezplatně na vhodném místě ve dvoře nebo v blízkém okolí tabuli s informacemi o své firmě. Třeba i se sloganem : Doporučuje 9 mamutů z desíti. Protože by šlo o nový dvůr, předpokládám, že by dvůr a okolí vypadaly na rozdíl od starého dvora "civilizovaněji" a udržovaněji.

Podobně by mohl postupovat řezbář, či dřevosochař.