čtvrtek 13. června 2013

Jiný odhad měsíčních nákladů na sekání hřiště

Za benzin za měsíc : 2 000 Kč.
Za práci člena rychlé roty za měsíc při sekání trávy na hřišti : 15 000 Kč.
Za olej za měsíc : 0, 00 Kč, pokud je traktor v pořádku.

Takže ve skutečnosti jenom navíc 2 000 Kč, protože člen rychlé roty je už placen a zřejmě se nečiní rozdíl v placení rozdílných prací, ať už třeba natírá, nebo uklízí, nebo seká trávu. Asi bude mít hodinový plat.

Upozorňuji, že je to jen odhad, vycházející z mých zkušeností. Záleží na typu traktoru, na pojezdové rychlosti a na šířce záběru. Moderní, větší traktor zkracuje dobu potřebnou k posekání. Pak je třeba zvážit cenu traktoru, zda se vyplatí se svou schopností posekat plochu dříve, nebo bude lépe koupit lacinější, méně výkonný, a tudíž déle sekající traktor. Cenové rozdíly nemusí být ale velké. Možná v několika desítkách tisíc. Dnes to už nesleduji.

Údaj o ceně za sekání kolem 1 Kč za metr čtvereční zřejmě vychází z nabídek firem, které se zabývají sekáním. Pokud je tomu tak, pak je jasné, že sekání vlastními silami je daleko méně nákladné. Pokud to není cena vycházející z firemních ceníků, pak je otázka, kdo a co s tím sledoval. A to by se mělo zjistit a patřičně "ocenit".

"Neziskové" sekání vlastními silami s vhodným traktorem musí být levnější. Ovšem pokud jde o sekání po celých Kosmonosech, zde už je to složitější. Compag používá naráz více traktorů, kontejnery na posekanou trávu, motorové kosy na dosekávání méně přístupných míst. Ukrajinské holky pak po kosách shrabují. Traktory mají zvláštní zvedací zařízení pro koše, aby mohly sypat trávu přes bočnici kontejneru.