pátek 28. června 2013

Starosto, pracující i nepracující Kosmonos ...

Starosto, pracující i nepracující Kosmonos se ptají, kdy se už začne účinně měřit rychlost vozidel v Kosmonosech. Měřit jednou za čas a ještě o tom psát na webu města jako o důležitém počinu je myšleno vážně, nebo je to zvláštní druh dělání si legrace z občanů, kteří nečinnosti v tomto směru mají už dávno plné zuby? Aby se udělal pořádek se sebevrahy za volantem, či řidítky, je třeba měřit, pokud je to možné, každý den! V Kosmonosech se musí bát motográzlové nikoliv občané, kteří mají děti, staré rodiče, atd., atd. U více přechodů je situace nepřehledná, přecházející v našem městě plném nepřehledných zatáček jsou ohroženi i při rychlosti vozidel 50 km/hod. Invalidé nemohou kvůli dacanům sprintovat, i kdyby chtěli, a někdy by moc chtěli, na to můžete vzít jed. Přecházet ulici v Kosmonosech je bohužel adrenalinová záležitost!

Nevěřím tomu, že městští policisté nemají na měření čas. Pokud se bude dostatečně často měřit, situace se ve městě výrazně zklidní. Nikoliv dokonale vyřeší, pochopitelně. Lotři budou jezdit buď jinudy, nebo se naučí jezdit tak, jak mají. Platit několikrát za měsíc za nesmyslné chování může jen imbecil de luxe. Když se kdysi před léty začalo v Kosmonosech s měřením, jezdili téměř všichni ukázněně. Domnívali se totiž každý den, že za každým rohem, nebo plotem se může skrývat radar. V ulicích bylo bezpečno, jako nikdy předtím. Je Vaší povinností a také strážníků starat se o bezpečnost v ulicích a na silnicích města, takže by to mělo být viditelné každý den. Dělat prevenci, až se stane nějaká děsivá tragedie, je pozdě. Být Vámi, strávil bych několik sobotních, či nedělních odpolední na parkovišti u 1. brány hřbitova. Vřele doporučuji. To, co se děje na Hradišťské, je nejlépe vidět na vlastní oči!

Aby měření mělo význam, musí trvat několik hodin za den, nikoliv jen hodinu, jak to bývá v Čechách zvykem u mnoha policistů. Takový zedník dnes třeba 10 hodin denně maká hezky fyzicky a v jakémkoliv počasí a když se mu něco nelíbí, může jít. Nevýhodou třeba zedníků je, že nemohou úřadovat s vážným a důležitým ksichtem, jako je tomu u některých profesí. Na zdi, kterou stavějí, je vidět, jak se činili.