pondělí 10. června 2013

Traktor na sekání trávy

Při výběru traktoru se mimo jiné přihlíží na velikost ploch, které se budou sekat. Na velikost koše k tomu potřebnou. Na to, zda se někde koš nepoužije, ale tráva se tam rozseká mulčovacím zařízením traktoru a ponechá na ploše. Traktor musí mít takovou šířku záběru sekání, aby obsluha nestrávila na jednom posekání hřiště celý rok. Velikosti traktorů doporučené pro různé velikosti sekaných ploch bývají uvedeny v odborných informacích různých výrobců. Traktorové sekačky na okrasné trávníky a sportovní trávníky nejsou na sekání vysoké, přerostlé trávy. Malé traktory se pro Kosmonosy nehodí. Kosmonosy potřebují profi sekačku a ta není za cenu kutilské sekačky pro majitele pozemku o rozloze 5 arů.

Kosmonosy také potřebují netraktorovou bubnovou mulčovací sekačku na vysokou trávu a nálety dřevin a přerostlý tuhý plevel v těžko přístupných místech, kam se traktor nedostane, nebo kde by se poškodil. A také potřebují motorovou kosu. Ještě nedávno jsem uvažoval, že si koupím mulčovací bubnovku za své a budu sekat dobrovolně a zdarma bordelplochy kolem severních Kosmonos. Jsem bururu, jak říkají domorodci z Kekeke Mekeke, ale léčím se.

Dále je důležitý včasný a blízký firemní servis s velkou zásobou náhradních dílů. Např. Mountfield. Plochy, které se traktorem ještě nikdy nesekaly, je vhodné posekat nejdříve motorovou kosou nebo bubnovou sekačkou. A to kvůli betonu, kamení, cihlám, či ocelovým trubkám skrytým ve vysoké trávě a plevelu.