pondělí 12. ledna 2015

Eportál

Podle ankety Eportálu stojí za sestřelením letadla na Ukrajině ukrajinská armáda (39 %), Putin (7%), Kalousek (10%) a P. Kvitová (přes 9%). Nepochybuji, že naši pracující, důchodci a invalidé, kdyby o anketě věděli ve větším počtu, že by nezištně dali Kalouskovi o hodně víc hlasů. O Kalouskovi je všeobecně známo, že neustále nenávistně a bez kapky ohledů střílí po všem a po všech. Včera, v neděli byl v některé televizi zveřejněn slovní atak dvou občanů na Kalouska jdoucího po ulici. Jeden z občanů budil dojem, že půjde Kalouskovi nějakou tu vrazit. Nakonec si dal říct a nezaútočil. A udělal dobře, protože Česká televize by z Kalouska udělala oběť Moskvy, Zemana, komunistů, socialistů a všech možných protidemokratických sil. Týden by to probírali televizí jako vždy pečlivě vybraní "nezávislí" politologové, novináři, Miroslava Němcová (konsternovaná už po léta českou levicí) a na Václaváku by se konala demonstrace s píšťalkami a červenými kartami.  

Tvůrci ankety se zapomněli zeptat čtenářů na názor na redakci politického zpravodajství České televize. Nepochybuji, že by redakce dostala od čtenářů - díky své "každodenní střelbě pečlivě voleným střelivem  se zajímavým ohlupujícím účinkem" - pozoruhodné množství procent. Moc jsem se kdysi - po pádu totality - mýlil, když jsem si myslel, že už nezažiji ten vztek z televizní manipulace. Totalitní televizní manipulátoři by se mohli učit, jak se dá ovlivňovat veřejné mínění i v demokratické zemi, kde se vyznává pluralita názorů, vyvážené a neomezované zpravodajství. Zase nám někdo usnadňuje myšlení, šetří naše mozky : vybírá, co potřebujeme vědět a co nepotřebujeme vědět a ukazuje nám, kde je stoprocentně čisté dobro a kde je zlo bez jakýchkoliv pozitivních příměsí.

Už jsem to kdysi napsal : Gian Maria Volonté, slavný italský herec, kdysi ve filmové roli mediální hvězdy řekl své filmové manželce : "To jsi tak blbá, že věříš tomu, co říkají v televizi?"