čtvrtek 8. ledna 2015

Omítky zámku

Díval jsem se na internet na nabídku omítek s odolností proti plísním, mechům, nečistotám, atd. A to kvůli střešním vikýřům našeho zámku, kvůli těm vikýřům s kruhovými okny. Protože stěny vikýřů nejsou všude svislé, dochází ke zdržování vlhkosti a následně k znečisťování omítky, zachycování prachu a vzniku mechů. Poté dochází na omítce staré několik let k odlupování, černání, atd. Toto se neprojevuje na svislých zámeckých stěnách omítnutých ve stejné době. Je více firem s nabídkou omítek a prostředků na ošetření fasád proti houbám, mechům, plísním a na ochranu proti znečisťování a prachu. Například firma Cemix má v sortimentu dva druhy omítek - silikonovou a silikonsilikátovou - s údajně vyšší kvalitou, pokud jde o snížené znečistění a vyšší ochranu proti mechům, atd.

Upozorňuji, že nemám s těmito omítkami přímou zkušenost, že je to jen moje první internetové pátrání po vhodných materiálech. Mohou existovat další, ještě lepší omítky a prostředky, vhodnější pro aplikaci na zámku.

Problém s malou životností omítky vikýřů se bude opakovat na opravách dalších částí fasády zámku, pokud se neudělají účinná opatření. Neviděl jsem projekt oprav fasády z minulých let. Domnívám se, že v projektu nebyl problém s vikýři uspokojivě vyřešen, že se nepočítalo se sníženou životností kvůli tvaru vikýřů. V nových projektech pro další části fasády musí být uvedeny způsoby řešení míst, kde došlo dříve k předčasnému poškození již hotových fasád. Pokud se to nevyřeší, bude tak znehodnocena celá akce s opravami fasád. Za projekty se tvrdě platí, takže by mělo být vyloučeno, že za pár let to bude vypadat, jakoby se opravy prováděly před daleko více léty, než odpovídá skutečnosti.