sobota 18. dubna 2015

Barevnost domů

Individualismus v barevném řešení domů uspokojuje zřejmě řadu majitelů nových domů nejen v Kosmonosech. Téměř na každý takový dům může být příjemný pohled, méně příjemný je ale pohled na velkou "schůzku" takových domů. Množina těchto domů vyvolá při celkovém pohledu z dálky už méně příjemné pocity.

Kdysi u D. Odnohy napsal k tomu jeden z diskutérů, že až povyrostou stromy, že se to zlepší. To by mohla být pravda, ovšem jen tehdy, pokud tam stromy budou nasazeny a budou vhodně velké.

Pořád je to ale barevně lepší ve srovnání s barevnou hrůzou na některých panelácích v Boleslavi. Růžová, nebo vícebarevná fasáda s nesmyslně rozčleněnými úseky různých barev, vybledlé, zřejmě nekvalitní barvy - jako v nějakém "kulturně rozvojovém" státě. Jako v městském ghettu.

Kdysi byly symbolem ujetosti tzv. Šumperáky, rodinné domky s nekvalitní architekturou. Byla to hra na modernu v pojetí nezkušených stavebníků.

Oproti době před r. 1989 je dnes obrovský výběr stavebních materiálů, což může být někdy ale na škodu, pokud se dají do práce nezdolní budovatelští pracanti, málo poučení v některých oblastech, zato neuvěřitelně neposední, činorodí.