neděle 13. prosince 2015

Liberec - Marseille 2:4

V hodnocení utkání zase bylo slyšet obvyklé názory českých fotbalistů a trenérů. Zase se hovořilo jen o chybách hráčů, zase se nikdo nezmínil o hlavním problému českého fotbalu : o pokračujícím technickém zaostávání našich ligových fotbalistů, a to nejen hráčů původem českých.

Není možné, aby to trenéři a vedení klubů neviděli. Takže vysvětlení bude asi takové, že oni prostě nevědí co s tím. Kdyby znali postupy vedoucí k získání potřebné soudobé techniky, tak by situace vypadala jinak. Vysoce kvalitní rychlostní technika nemá být výsadou jenom nejlepších hráčů v nejlepších klubech, stejně jako špičková kondice není charakteristická jenom pro malé množství hráčů v Evropě.  S kondicí si dokážou poradit v mnoha klubech, s technikou je to již horší a nejen u nás. I ve velkých mužstvech lze najít hráče, kteří mají nedostatky s některými technickými detaily. Např. Theo Walcott z Arsenalu, mimořádně rychlý hráč, má nevalnou kopací techniku pro zakončování. A tento nedostatek má již po léta.

V obranách našich mužstev jsou sice pracanti, bohužel technicky jsou na tom nevalně. Dnešní obránci musí umět s míčem daleko víc. Ve hře našich beků chybí celá oblast technických detailů, kterými je třeba v dnešním fotbale disponovat. Proto působí určitá část z nich dojmem, že se jich útočnost mužstva netýká, že stačí jen tvrdě napadat. Jejich odfláknuté přihrávky prozrazují, že nechápou důležitost přihrávky a že je to, stejně jako jejich trenéry, nějak zvlášť netrápí. V každém televizním přenosu je vidět nejen obranné hráče, ale i útočné hráče, kteří mají malé útočné schopnosti, kteří si počínají nesmyslně, kteří se špatně rozhodují, kterým chybí velký úsek z technické výbavy, takže jejich hra je málo efektivní. Fotbal se hraje pro vítězství, nestačí se jenom koncentrovat na souboje, i když je pochopitelně nutné bojovat v soubojích "jako dobrman". Hráč, který nemá smysl, vlohy pro souboje, či potřebný vztah k soubojům, by vůbec neměl v dnešní době nastupovat. Je to totéž, jako hrát s mizernou, nedostatečnou kondicí.

Někdy, až se bude vysílat naše liga, popíšu detailněji hru nějakého hráče, ukážu, jak se hráč správně, či špatně rozhoduje a jak to souvisí s technickými nedostatky, jak je jeho fotbalový projev omezen, či podpořen technickou výbavou.