středa 16. prosince 2015

Pozor! Velké problémy se šizenými omítkami

Včera na teletextu ČT, převzato prý z MF Dnes. V Česku jsou k vidění opadané či flekaté omítky na nedávno opravených domech, a to kvůli použití drahých silikonových omítek. Silikon prý neobsahují. Desítky reklamací, stavebním firmám prý hrozí bankrot. Výrobce omítky je prý přitom podle čes. úřadů bez viny. V Česku totiž podle M. Novotné z Vysoké školy chem.-technologické neexistuje žádná norma pro materiál zvaný silikonová omítka. Tyto informace se mi zdají nějaké zmatené, zdá se mi divné, aby nešlo někoho stíhat, pokud označí omítku bez silikonu jako silikonovou. Silikonové omítky mají být drahými omítkami s výbornými vlastnostmi, možná vůbec nejlepší. Pochopitelně se nanášejí jen na venkovní zateplovací systém jako poslední, barevná vrstva.

Všechno může být ale jinak, ještě se uvidí. Silikonové omítky mají mít vysokou paropropustnost, asi vůbec nejvyšší, teď to nevím ale zcela jistě. Na internetu je dost informací o druzích omítek, pokud jde o složení. Paropropustnost je důležitá vlastnost omítek. Mezi různými druhy jsou velké rozdíly. Ovšem podle firemních reklam je každá omítka paropropustný zázrak. Každá "dýchá" jak vlčák, stejně jako každý fasádní nátěr.

S "dýcháním" zdiva, omítky a zateplovacího systému není žádná legrace. Mimo paropropustnosti je ještě velmi zajímavý průběh teplot ve venkovní stěně, např. kde se nachází ve stěně bod kondenzace vodních par (prostupujících z interéru stěnou směrem ven) při určité teplotě. Může to mít zajímavé účinky např. na stěnu ze škvárobetonu, který byl vyroben podomácku z posypové škváry odcizené v zimě u silnice. Někdy prý bývala taková posypová škvára smíchaná se solí a při výrobě škvárobetonu se šetřilo na vápně a cementu.