pátek 7. října 2016

Takový létající Costa Nhaimonesu

Costa ze Sparty má už 30 let. Přestože má fyzické předpoklady Tarzana, není to fotbalista, o kterém by věděla celá Evropa. Costa, když vyskočí, tak je to nejen vysoko, ale i daleko. Costa létá. Costa potřeboval jenom trenéra, který netrénuje hráče jako sériové zboží, ale který umí pracovat na tom, v čem se hráč liší od jiných a dokáže hráči pomoci v růstu. Bohužel přišel do země, ve které se nevychovávají výjimeční hráči, ale živé figurky do trenérské šachovnice.

Dovedu si představit Costu na hrotu útoku jako pružnou, skákavou bestii s ránami jako z kanonu. Dovedu si to představit, ale neuvidím to. K tomu, aby řádil jako pružná, skákavá bestie, musel by ho někdo naučit dobře hlavičkovat, přesně střílet a přihrávat a vodit kvalitně míč a kombinovat. Výbušnosti ho učit není třeba, tu už má.

Otázka zní : Kdo naučí české trenéry trénovat tak, aby trénovali hráče tak, aby hráči uměli kombinovat, přesně střílet, hlavičkovat, přihrávat na jakoukoliv vzdálenost, vodit správně míč a driblovat? Další otázka : Zakáže některý fotbalový boss svým trenérům zakrývat neustále - po česku - technické nedostatky hráčů taktickými opatřeními?

O kolik desítek milionů přijde Sparta po odchodu Konatého, Costy a Slavia po odchodu van Kessela jenom proto, že se neumí odstraňovat technické nedostatky? Mamma mia, kapitalistické sportovní firmy a takhle plýtvat!