středa 2. listopadu 2016

Krmenčík z Plzně náhradníkem ve fotbalové reprezentaci

To je dokladem úrovně českého fotbalu. Postavit takového hráče je ukázkou bezradnosti a také dokladem mizerné práce ligových trenérů. I z takového těžkopádného, "dřevěného" hráče je možné udělat dobrého, technického fotbalistu. Metodami českých trenérů ale ne.

V Jablonci vyměnili trenéra. Jeden z hráčů poté řekl, že nyní se trénuje více s balonem!!! Zato v Kančí Lhotě přešli na nejnovější českou tréninkovou metodu : pětkrát týdně běhají a pak přebírají čočku. Tak to nezná ani Pep Guardiola a ani Luis Enrique.

A nyní zopakuji zase to, co jsem už napsal dávno : čeští fotbalisté nejsou netalentovaní, čeští fotbalisté jsou jen nedodělaní - po technické stránce. Chybí jim asi tak 100 000 až 150 000 kopů a různých míčových manipulací provedených správnou tréninkovou formou, v pohybu, vysokými i malými rychlostmi.

Dnes nestačí jenom talent. Píše se rok 2016. Talent se musí individuálně rozvíjet podle potřeb současného fotbalu a podle typu hráče. Talent se nemá ničit netalentovanými trenéry. Jde lehce poznat, že hráči ustrnuli, že jsou špatně vedeni, že se nevyužívá jejich schopností a že jsou obětí trenérských fantasmagorií.

V Plzni mají nedodělaného dribléra Petrželu. Vypadá - jeho práce s míčem - dost "venkovsky". Ovšem jeho posedlost driblinkem je pro dobrého trenéra darem z nebe. Je třeba Petrželu naučit precizně vodit míč, bleskovosti konání s míčem, přesným přihrávkám ve správný okamžik, správné volbě činnosti podle situace a kvalitní kombinaci. A máme hvězdu. Dobrý driblér vidí nejen prostor 5 metrů kolem sebe, ale třeba celou útočnou polovinu hřiště. Takže nejen dribluje, ale také přesně nahrává na různé vzdálenosti.