pátek 11. listopadu 2016

Pryč s fotbalovou korektností

Donald Trump zasadil těžkou ránu politické korektnosti. U nás je to jen sám voják v poli, prezident Zeman, který kde může, s radostí nepoužije politicky korektní vyjádření.

Náš fotbal už po léta potřebuje jako prase drbání fotbalovou nekorektnost. Potřebuje, aby se přestaly brát ohledy na fotbalovou korektnost, aby se říkalo to, co divák ví a vidí už dávno.

Důvodem k napsání tohoto článku je včerejší utkání Budějovice - Žižkov 2:0 (2. liga). Strašlivý, odporný fotbal. Není možné, aby to reportéři ČT nevnímali - tu neumětelskou hrůzu. Jenom fotbalová korektnost nutí tyto pány reportéry k tomu, aby se vyhýbali pravdivému hodnocení dění na hřišti. To, že tím škodí českému fotbalu, jim nevadí.

Budějovice patří Karlu Poborskému, nebo je spolumajitelem. Poborskému, jedné z největších hvězd českého fotbalu za posledních asi 30 let. Nechápu, proč jeho mužstvo hraje netechnický, nekombinační fotbal, jaký hrají mužstva někde z okresního přeboru, které mají hráče, kteří chodí do práce a které trénuje trenér, který neuměl kopnout do balonu a který není schopen naučit své hráče kopat na patřičné úrovni do balonu.

Otázka zní, jak mohou naučit fotbalové soudobé technice trenéři, kteří byli kdysi podprůměrnými hráči a o patřičném technickém nácviku nemají ponětí? V televizi jsem viděl včera také záběry z reprezentační  přípravy na dnešní utkání. Veselí, rozesmátí hoši stáli opět v kruhu, každý na místě, bez pohybu a ve stoje si posílali obloučky na nohy. Pokud to nebylo jen na rozehřátí svalů, tak jaký význam to má pro utkání, pro hru v pohybu? Na českém fotbalu je vidět, že se netrénují dynamické technické prvky pro utkání a když už se trénují, tak se trénují rychlostí menší, než jakou se pak hrají utkání. Hráči pak běhají v utkání rychlostí větší, než na jakou jejich technika stačí, takže balon, ta bestie kulatá, je neposlouchá.