pátek 4. listopadu 2016

Sparta - Hapoel

Mizerný výkon Holka v defenzivě. Doklad špatných tréninkových metod bývalého trenéra Ščasného a jeho asistentů. Tito asistenti jsou nyní u Holoubka. Holek se jeví jako retro, jako střední obránce z doby Josefa Masopusta. Totální absence ofenzivních prvků v jeho hře. Pochopitelně s výjimkou hlavičkování při rohových kopech Sparty. Přihrávky na úrovni hráčů okresního přeboru. Jakmile se dostal k míči, vzniklo ihned obrovské nebezpečí pro Spartu. Neoficiální, dvanáctý hráč Hapoelu. Zde smekám před psychickou odolností Holka. Přestože musí vědět o svých nedostatcích, nevyvádí jej to z míry.

Nehrál jeden z největších dobrmanů české ligy, Martin Frýdek. Muž, který by asi upoutal i Diega Simeoneho. Muž ochotný na hřišti i zemřít. Muž inspirovaný hrou Atlética Madrid. Pokud by prošel správně vedeným trenažérovým tréninkem, měli bychom středového hráče vysoké evropské úrovně. Čekám, kdy Martin Frýdek začne nosit ulovené soupeře v tlamě, pardon, v ústech za postranní čáru.

Uvědomil jsem si to až nyní, kdy už se těším do hrobu : způsob, jak porazit lepšího soupeře, který v začátku hry dominuje a šíří hrůzu. Viděl jsem tento týden dvě mužstva, která v začátku hry vypadala, že dostanou ošklivě naloženo. Prvním mužstvem byl Manchester City, druhým Sparta. Způsob, jak porazit excelujícího soupeře? Dokázat jej zpomalit! Píši-li zpomalit, myslím tím zpomalit ve všech herních činnostech, nejen v běhu.

Takže Sparta : Sparta postupem času zjistila, že soupeři dělají potíže kombinace jejích hráčů u velkého vápna. Soupeř znejistěl, vracel dozadu přihrávky, začal "po česku" si rozehrávat míče mezi obránci. To znamená přijímat míče bez pohybu, každý míč pečlivě ztlumit, pak ho poslat dalšímu obránci, ten udělá totéž, další totéž a bylo po ofenzivním pojetí ze začátku hry. Zmizely díky zpomalení brejkové možnosti, zmenšily se volné prostory na polovině Sparty. Češi se stihli vrátit a techničtí, rychlí Izraelci si nevěděli se situací rady. Z "predátorů" se stali neškodní ustaraní hráči, kteří si přestali věřit, kteří nevěděli, jak situaci vyřešit. Zahuštění sparťanské poloviny jim nevyhovovalo. Čím víc bylo zahuštěno, tím víc zpomalovali hru a tím více vraceli míče na defenzivní hráče v blízkosti středové čáry.

Bořek stavitel Dočkal rozhodl zápas překvapivými činy. Tyto činy chyběly včera Hapoelu. Bořek stavitel - tento název včera použil televizní komentátor, bývalý fotbalista Němec.

Pavel Nedvěd (Juventus) a Patrik Berger (Liverpool) si krátili dlouhou chvíli na hřišti takovýmito kousky : nečekaně bleskově vystartovali na běžnou přihrávku a vypálili přesnou ránu jako z děla, nebo přihrávku srazili bleskově do volného místa a přesně a nepředvídatelně přihráli. Jednoduché, vysoce účinné. Nic na tom není. Stačí umět kopat do balonu, jako to uměli oni. Mám podezření, že hráli s jinými míči než naši ligoví fotbalisté. Asi hráli s míči, které poslouchají hráče a nedělají naschvály, jako míče v české lize.

Nejvyšší čas, abych skončil, a sice skandováním u otevřeného okna : Za mír, za fotbalismus!