pátek 23. prosince 2016

Bořek Dočkal

Nedávno se Bořek Dočkal vyjádřil v deníku Sport ke svému střeleckému umění a gólovým asistencím. Trénuje navíc po trénincích mužstva, používá deset míčů, takže má "nakopáno" více než jeho spoluhráči. Jak sám řekl, jeho spoluhráči jeho způsob nepoužívají, věnují se více kondici a fitness.

To, co řekl, je výborný doklad o tom, proč náš fotbal zaostává. Fitness a kondiční příprava jsou pochopitelně v dnešní době veledůležité, stejně jako technická příprava v pohybu. Technický fotbal bez patřičné kondice nemá šanci. Stejně jako výborná kondice bez dynamické techniky nadprůměrné úrovně. To, co řekl Bořek, je dokladem toho, že ligový fotbal nepoužívá potřebné metody technických tréninků. V našem fotbale tedy závisí technická úroveň na ochotě, či neochotě jednotlivých českých hráčů trénovat individuálně po oficiálních trénincích. To se dá snadno poznat, kdo se snaží zlepšovat po technické stránce.

Domnívám se, že Bořek Dočkal netrénuje nějak usilovně, ale i tak mu to umožnilo získat pověst hráče s kopací technikou umožňující rozhodovat zápasy.

Jaromír Jágr je spolu s M. Messierem už druhý v historických kanadských bodovacích tabulkách. Před nimi je už jen Wayne Gretzky. Jaromír Jágr stále trénuje navíc mimo oficiální tréninky, stále experimentuje s tréninkovými pomůckami. Řekl, že hráči v NHL si vystřelí během tréninku velmi málo střel na bránu, že je třeba více trénovat střelbu třeba o samotě, třeba se závažími.