čtvrtek 20. dubna 2017

Divoké šelmy z Monaka v semifinále Ligy mistrů UEFA

Povedlo se jim dvakrát porazit ofenzivní mužstvo Dortmundu i s Aubameyangem. Pozoruhodný osmnáctiletý útočník Mbappé zase skóroval. Kdysi hrával za slovenskou Trnavu také úžasně rychlý útočník Masrna. Toho nešlo zastavit, zadržet, jakmile se rozběhl. Nebylo to ani třeba, on neuměl nahrát, kličkovat, vodit přesně míč, takže to zkazil i bez přispění soupeře. Byla to veliká škoda pro tehdejší československý fotbal i pro něj, protože jej nikdo asi nedokázal zlepšit. Tehdy se asi experti domnívali, že nemá talent. Masrna byl extrémně rychlý, a to už samo o sobě je důvod s takovým hráčem pracovat.

Kdysi slavný Slovák a také z Trnavy, Jozef Adamec, po ukončení hráčské kariéry trénoval různá mužstva. Překvapilo mě, že nepředal alespoň částečně své obrovské střelecké a nahrávací zkušenosti hráčům mužstev, která trénoval. Nevím, zda jej tak zkazily trenérské kurzy, nebo se domníval, že to nemá cenu, že se člověk musí jako útočná hvězda narodit. Jeho svěřenci se ničím nelišili od hráčů jiných mužstev.

Je zajímavé vidět, jak i velká evropská mužstva ztratí glanc, když narazí na soupeře, se kterým si neví rady. Pak hrají bez fantazie a nápadů, jako naše mužstva. Najednou kazí přihrávky, posílají centry za bránu místo před bránu, místo zjednodušení hry si začnou zdlouhavě vícekrát nahrávat, nahrávky jsou ty technicky nejjednodušší (neatakovaní obránci mezi sebou, atd.). Prostě útočná bezradnost. To se nedávno stalo Seville (loňskému vítězi Evropského poháru UEFA) v Leicesteru, ale nepřihodilo se to v úterý v Leicesteru Atléticu Madrid.