sobota 8. dubna 2017

Fotbal

Včera jsem viděl jenom části dvou fotbalových utkání. Záznam z utkání Italského poháru SSC Neapol - Juventus Turin a přímý přenos ligového utkání FC Hradec Králové - FC Viktoria Plzeň. Měl jsem tytéž pocity, jaké bych měl, kdybych sledoval kvalitní mezinárodní soutěž soutěžních párů v tancích a poté soutěž v tanci v nějaké obci mezi amatérskými tanečními páry, které se rozhodly zpestřit si soutěží běžnou taneční zábavu.

Neapol včera řádila. Měla několik výborných bleskových driblérů, všichni uměli kopat do balonu tak, jak to neumí u nás nikdo. Byly tam nádherné ukázky soudobého špičkového evropského fotbalu. Slovák Hamšík je kapitánem Neapole!

Plzeň by se měla, pokud vyhraje ligu, odhlásit z evropských soutěží a čas takto získaný věnovat nácviku základů fotbalové techniky pro současný fotbal. Například kopání do míče jinou částí nohy než placírkou a navíc v pohybu. Také skončit se začátečnickými pokusy o driblink a místo toho se naučit skutečně driblovat. Ze všech hráčů, kteří hráli utkání v Hradci, má svým pojetím nejblíž k Evropě hradecký Malinský. Ten by po správném tréninku mohl být zajímavý i pro cizinu. Z Hradce přišel v minulosti do Plzně běhavý útočník Pilař, který se prý už konečně vyléčil. Pilaře mám rád. A zase : potřebuje kvalitní, účinné tréninky techniky, tedy takové, po kterých fotbalově poroste.

Bez správného pojetí tréninku techniky a bez potřebných hodin tomu věnovaných nedojde ke zlepšení našeho fotbalu. Je zajímavé, že v tenise naše hráčky a hráči o hodinách a hodinách přípravy s míčkem a raketou vědí.