pondělí 10. dubna 2017

Fotbalový pravopis

K osvojení fotbalového pravopisu potřebujete odrazovou stěnu potřebných rozměrů a další pomůcky. Tak jako při psaní českých textů si to nemůžete zjednodušit a psát např. všude tvrdé "y", nemůžete si zjednodušit  pravopis fotbalové techniky a kopat všechno jenom placírkou. Fotbalový pravopis (na rozdíl od psaného českého pravopisu) vyžaduje nejen použití správného fotbalového písmena (použití správného místa na noze, nebo na hlavě, nebo jiné vhodné, správné části těla), ale navíc i použití správně volené energie kopu, správně volené rychlosti běhu s míčem, rychlosti změn směru s míčem a také nečekané použití výbušného startu s míčem - bude-li to situace vyžadovat.

Nikde není dokázáno, že člověk ovládající kvalitně český pravopis, má předpoklady k osvojení si fotbalového pravopisu do té míry, že svýma nohama napíše na stadioně strhující příběh, o kterém se bude ještě dlouhá léta vyprávět u českých fotbalových táborových ohňů. I když nikde není také dokázáno, že by se to nemohlo stát.

A také nikde není dokázáno, že člověk ovládající suverénně fotbalový pravopis, může přednést příslušným českým akademikům úvahu o soudobém českém pravopise na takové špičkové úrovni, že polovina z nich z toho po prvních deseti minutách zkolabuje. I když - nikdy neříkej nikdy. Co když už teď běhá po českých hřištích dvanáctiletý malý génius, takový malý český polyprofesní Leonardo?

P.S. Moje žena se včera dívala na starou detektivku "Alibi na vodě" s K. Högrem, J. Bekem a O. Novým. Požádala mě, abych napsal, co tam řekl J.Bek o jednom fotbalovém derby : "Hráči toho mužstva by měli mít kompas, aby věděli, kde je brána."